Reportage

Syftet är högre än toppen

Hon har blivit kidnappad, snöblind och trillat ner i en glaciärspricka. Carina Ahlqvist vill inte kalla sig äventyrare, utan hellre klimatentreprenör. Sedan 2014 bestiger hon några av världens högsta berg i Himalaya för att samla in prover och uppmärksamma klimatfrågan.  

Nästa gång FN behöver en lägerlogistiker till ett konflikt- eller katastrofområde, kan det vara Carina Ahlqvist som blir kallad. Hon är sedan i somras medlem i MSB:s resursbas.

Är det något hon är van vid från sina expeditioner till Himalaya så är det logistik och att inte kunna ta något för givet. Carina är en av de mest erfarna svenska kvinnliga klättrarna av
8 000-meters berg.
Carina Ahlqvist– Det är de som har de vackraste vidderna och de största utmaningarna. Mount Everest då, frågar många. Men jag gör hellre det som inte alla andra gör, för att få ut budskapet, berättar hon.

Budskapet är att vi ska visa respekt för planeten och inse att vi är en del av helheten. Sedan 2014 hämtar hon prover av vatten, is och sten uppe på bergen för att bidra till klimatforskningen av framförallt glaciärsmältning. Markproverna tas i samarbete med Nasa och European Space Agency (ESA), som komplement till deras satellitbilder.

Känslorna när hon tittar ut över vidderna är olikt allt annat Carina upplevt. Att utsättas för vind, kyla och snöfall, kanske rent av få sitta i tältet i veckor och vänta på bättre väder, är inte avskräckande. Tvärtom ser hon tålamodet som ett nyttigt verktyg även nere på havsnivå.
– Man känner sig så försvinnande liten när man tittar ut och ser vintergatan lysa på natten —  och samtidigt totalt närvarande och ödmjuk. Klättringen ger perspektiv på vad som är viktigt i livet, att livet själv är viktigast.

Carina Ahlqvist har lärt sig mycket sedan hon som 19-åring åkte till Afrika för att plantera träd och knockades av Mount Kenyas skönhet. Hon bestämde sig för att klättra upp, trots att hennes enda utrustning var en hyrd dunjacka och ett par hyrda boots. Övernatta fick Carina göra i en annan klättrares tält.
– Till högsta toppen behöver man rep men jag nådde Point Lenana, 4 985 meter. Jag kommer alltid minnas den bitande kylan och upplevelsen av att blicka ut över vidderna i gryningsljuset. Känslan var magisk!

Senare under Afrikaresan blev hon kidnappad och bortförd i en bil i hög hastighet. Carina lyckades fly genom att öppna dörren och hota att hoppa ur i farten.

Numera lägger hon stor vikt vid säkerhet, både när det gäller mentala förberedelser och planering inför expeditionerna. Den personliga packningen för ett berg på 8 000 meter väger cirka 40 kilo och består av 110 artiklar. Allt som riskerar att frysa, som energibars, vattenflaskor och extrabatterier till pannlampan, ska placeras innanför dundräkten. Detta kan vara direkt livsavgörande.

Carina leder även grupper med klimatforskare och vandrare upp i bergen. Den sammanlagda packningen väger flera ton och bärs främst av jakar eller åsnor.
– För att få upp det nödvändiga till baslägren krävs mycket planering. Jag tycker det är oerhört intressant med beredskap och kalkylering av risker.

Mental förberedelse och ordentliga säkerhetsrutiner räddade livet på Carina under hennes senaste expedition 2018. Hon tog med ett forskarteam från ESA upp på Mount Makalu, världens femte högsta berg, som är svårare och mer tekniskt krävande än Mount Everest. När forskarna tagit sina prover begav de sig ner igen. Carina fortsatte högre upp, endast i sällskap av en sherpa (lokal guide), med siktet inställt på att bli den första skandinaviska kvinnan på toppen.

Vid 8 150 meters höjd tvingades de vända på grund av snöfall och på väg ner drabbades Carina av snöblindhet. Under tre dagar kunde hon inte se någonting. Hon halkade i snön och firade ner sig i rep över glaciärer och blåis. Plötsligt trillade hon ner i en glaciärspricka.
– Jag överlevde tack vare att jag satt fast i repet, som var förankrat i en säkringsbult.

Trots det utsatta läget säger Carina att hon aldrig drabbades av panik.
– I en sådan situation gäller det att inte överreagera eller bli paralyserad. Du måste hålla huvudet kallt. När synen stängs av, skärps de andra sinnena. Jag lyssnade till hur snön lät när jag gick på den och kände mig fram med händerna. Det blev en stark upplevelse av tillit, närvaro och glasklar fokusering.

Slutligen kom de ner på 6 600 meters höjd där en helikopter kunde hämta henne. Hängande i en lina flögs Carina tillbaka till civilisationen.

Händelsen har inte avskräckt henne från att vilja åka iväg på fler expeditioner. Drömmen om att bestiga toppen av Mount Makalu kvarstår.
– En del frågar varför jag utsätter mig för döden. Som jag ser det utsätter jag mig för att vara så nära livet som möjligt!

Då räds Carina klimatförändringarna desto mer. Allt oftare blir det så pass varmt att klättrarna får ta av sig till underställ. Vissa berg kommer inte kunna bestigas i framtiden. När glaciärer och sjöar smälter orsakas ras och skred. Vattenflödena bildar stora insjöar som kan sprängas på grund av att de blir överfyllda av smältvatten. Byar och boskap riskerar att sköljas med.

– På sikt påverkas över två miljarder människor som lever i anslutning till Himalaya. Deras skördar blir förstörda, de drabbas av översvämningar och oregelbundna monsuner, säger Carina och tillägger att fler människor i världen dör av luftföroreningar än av corona, men att det anses normalt.

Förutom att ta egna prover, lär hon lokalbefolkningen att göra detsamma. Hon har startat återvinningsprojekt och ger stöd till trädplantering på hög höjd där det råder permafrost, bland annat.
– Om du ser att en lavin är på gång, springer du inte åt det hållet. Vi vet att det blir klimatförändringar men fortsätter ändå. Nu när jag fått en andra chans på livet, känns det ännu viktigare att göra det som är värdefullt.

PROFIL

Namn: Carina Ahlqvist
Ålder: 53 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Vuxna sonen Adrian.
Gör: Ledarskapskonsult och föreläsare som driver egna företaget Adventure by Carina, inriktat på bergsbestigning, klimat och säkerhet. Medlem i MSB:s resursbas. Utbildar sig just nu till underrättelseassistent i Svenska Lottakåren.
Om flygresor: "Jag klimatkompenserar dem alltid, även om det inte löser allt. Jag får ställa flygresorna mot värdet av det jag gör. I år hade jag tänkt åka tåg till Nepal, vilket förhindrades av pandemin. Men tågen är ofta koldrivna, så det är heller inget självklart alternativ".
Övrigt: Har gått en utbildning till klimatledare för USA:s förre vicepresident Al Gore. Är medlem i anrika The Explorers Club i New York.

 

FAKTA

Världens högsta berg
Mount Everest, Tibet/Nepal: 8 848 m ö h
K2, Kina/Pakistan: 8 611 m ö h
Kanchenjunga, Nepal/Indien: 8 586 m ö h
Lhotse, Tibet/Nepal: 8 516 m ö h
Makalu, Tibet/Nepal: 8 481 m ö h
Cho Oyu, Tibet/Nepal: 8 201 m ö h

Totalt finns 14 stycken 8 000-meters berg.
Den cirka 4 200 meter höga vulkanen Mauna Kea på Hawaii är världens högsta berg räknat från bergets bas till topp. Större delen av Mauna Kea ligger under havet. Från bas till topp mäter berget drygt 10 200 meter.