Nyhet

Gjorde halva Lia som docka

Praktikperioden är en negativ upplevelse för många SMO-studerande. Sexuella trakasserier förekommer och ibland är arbetsuppgifterna meningslösa.

– Är det så vi tar hand om våra kommande medarbetare? Det är skämsmössa på, säger Ann-Helene Augustsson, Räddningstjänsten Storgöteborg.

Nätverket jämställd räddningstjänst (NJR) byter värdskap varje år och 2019 har Räddningstjänsten Storgöteborg uppdraget. De har valt att fokusera på SMO-studenters första viktiga möte med räddningstjänsten under Lia-perioden (Lärande i arbete).

– Det ska präglas av jämställdhet, tillit, likabehandling, normmedvetenhet och skapa nyfikenhet. Vad är det som brister, hur kan vi göra det bättre? säger Ann-Helene Augustsson.

Trögt för mångfald
De har träffat ansvariga på MSBs skolor, alla Lia-studenter när de gjort sin långa Lia-praktik och frågat dem hur det har varit.

– Jag kan säga att det var inte roligt att höra. Hur många skickar ett välkomstbrev till studenten som ska komma? Ett välkomstbrev som säger vem som tar emot, vart man ska gå och vilken tid. Jättemånga visse inte ens vart de skulle gå.

Det finns varken omklädningsrum eller kläder i rätt storlek. Arbetsuppgifterna är knappast meningsfulla. Ann-Helene Augustsson läste upp några citat, bland annat:

”Den mest avancerade arbetsuppgiften jag fick under min Lia var att stega upp helikopterplattan för att se om den fick plats att landa. Resten av Lia fick jag gå bredvid och se på.”

”Jag användes som docka under övningar under halva min Lia-period.”

– Man är där inte en dag utan många veckor för att få bästa möjliga mottagande av räddningstjänsten och så berättar studenten att jag användes som docka. Det kommer vi att jobba med i år. Vi ska ta fram verktyg för räddningstjänsterna i Sverige för ett professionellt bemötande så att vi får en mer jämställd räddningstjänst, Ann-Helene Augustsson.