Nyhet

Skänkta stövlar får betydelse

Räddningstjänster över hela Sverige har samlat in utrustning till Ukraina. Det handlar i många fall om småskaliga donationer som genom samordning blir en del av något stort.

–  De där stövlarna som letades fram får betydelse, säger Roger Gustafsson på MSB.

Brandbilar, underställ, stövlar, verktyg och belysningsarmaturer med el-aggregat. Det är en del av det som räddningstjänsterna hittat när de inventerat sina förråd i jakt på överskottsmateriel att skicka till Ukraina.
– I Räddningstjänstsverige finns ett stort mått av solidaritet och en vilja att hjälpa kollegorna i Ukraina som just nu sliter med sitt livs svåraste uppgift, säger Roger Gustafsson.

Som en av insatshanteringens funktionsledare var han den som drog igång det samlade stödet från räddningstjänsterna.
Det började i mars, inte långt efter att kriget brutit ut, när Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) ville donera en brandbil och ett släp med hjälmar, släckutrustning och skyddskläder. Utrustningen hade de samlat in tillsammans med räddningstjänsterna inom RäddsamVG. Två styrkeledare och två brandmän skulle själva köra ner det till den ukrainska gränsen.

MSB hjälpte till att organisera transporten och med kontaktvägar till EU:s biståndshubb i Polen. Därifrån skickades utrustningen vidare till Ukraina, där den fördelades.
På så vis blev bilen från RSG den första brandbilen som skickades genom ERCC, EU:s center för samordning av katastrofberedskap.

Även andra räddningstjänster hörde under våren av sig till MSB för att få hjälp med att donera materiel.
– Vi insåg att vi inte kunde hålla på och jobba med en i taget. Samtidigt har MSB ett särskilt ansvar på räddningstjänstområdet – vi bestämde oss för att undersöka om det fanns ett intresse av att göra något samordnat, berättar Roger Gustafsson.

De gjorde ett utskick till samtliga räddningstjänster via räddningstjänstrådet och fick positivt svar. Storgöteborg, Storstockholm och Medelpad erbjöd sig att fungera som noder genom att ta på sig en mer regional samordning.

I början av sommaren påbörjades arbetet med att leta rätt på utrustningen, samla ihop allt och göra listor så ukrainska myndigheter kunde bedöma vad som bäst behövdes.
– Det har varit både stora och mindre bidrag men tillsammans som en enhet blev det ett jättestort bidrag. Vi har kunnat samla ihop grejerna med hjälp av noderna och transportera ner det, in i EU-systemet. På så vis har donationerna kommit in i Ukraina på ett jämförelsevis kontrollerat sätt.

Stora delar av leveranserna gick i höstas och man håller fortfarande på att samla ihop lite saker som är kvar. Sammanlagt handlar det om åtminstone sex fullastade brandbilar och fler än tio lastbilar med utrustning.

Roger Gustafsson betonar att MSB inte hade haft kraft att genomföra den regionala samordningen själva.
– Både lokalt och regionalt har räddningstjänsterna gjort ett väldigt fint jobb. Samtidigt hade de kanske inte kunnat göra det utan MSB heller, eftersom vi har länkarna in i den samlade EU-insatsen. Samarbetet är nyckeln.

Han tillägger att värdet för donationerna ofta är nästintill noll på hemmaplan eftersom det handlar om överskott och gammalt materiel, men att värdet är väldigt stort i Ukraina. Det är utrustning som inte är lätt att få tag på.

När donationerna sker via EU är det sällan man får ett kvitto tillbaka från den som satt på sig stövlarna.
– Så småningom hoppas vi få lite mer återkoppling på var grejerna har hamnat i Ukraina men det är alltid svårt i den här typen av situationer. Fokus därnere är ju inte att dokumentera, utan att rädda liv.

Fakta donationerna

  • Totalt har Sverige, via MSB, skickat över 900 ton materiel inom det civila området, både räddningstjänstmateriel och annat såsom läkemedel, medicinteknisk utrustning, utrustning till reparation av elnät, IT-utrustning, sovsäckar och ambulanser. Arbetet pågår fortfarande.
  • Räddningstjänsternas gemensamma insamling har lett till minst sex donerade brandbilar och tio lastbilar med utrustning.
  • Flera räddningstjänster har även gjort donationer själva eller tillsammans med privata initiativ.