Nyhet

Camptekniker ivriga att hjälpa till

4 000 nödbostäder kräver personal som sätter upp dem. I maj hölls en utbildning för camptekniker hos MSB i Kristinehamn, där bland annat en befälhavare från Kustbevakningen och en brandkonsult deltog.

Det blåser kalla vindar på MSB:s område i Kristinehamn när tio camptekniker från resursbasen ska testa att sätta ihop en nödbostad för första gången. Trots blåsten är humöret på topp. Tim de Haas från organisationen Better Shelter har haft en genomgång inomhus och nu är det dags att omsätta kunskaperna i praktiken.
– Grunden är den mest kritiska delen för att huset ska stå stabilt och inte lyfta vid blåst. Här, där det är asfalterat, är det enkelt åtgärdat med expanderbultar, säger han.

Med varje bostad kommer de komponenter och verktyg som behövs för att kunna förankra den till andra typer av underlag, som jord eller grus, vilket MSB:s medarbetare också utbildats för. Markplattor, mark-
rör och markankarsystem gör att huset hålls säkert och stadigt på plats. Även en manual medföljer – ”Ikea-style”, som Tim de Haas säger.

Varje hus är beräknat för fem personer och består av ett rum som kan delas av med draperier. På plats i Ukraina eller närliggande länder kommer de möbleras och förses med små solpaneler och en ledlampa som laddas med mobilen.

  • Ritning på en nödbostad, ser ut som ett hus gjort av tältmaterial. Så här ser nödbostäderna ut.
  • Göran Grudén, klädd i blå vindjacka och blå mössa, står framför en gul tegelvägg. Mellan honom och väggen ser man ryggen på en grupp andra människor. Göran Grudén.

Så här första gången tar det en hel dag för gänget att få upp en bostad, men när ångan är uppe brukar det ta fyra personer cirka fem timmar. För närvarande har Better Shelter 68 000 nödbostäder i bruk i 75 länder.

En som hoppas få vara med och sätta upp bostäderna på plats är Andreas Häggkvist, brandkonsult från Sundsvall. Han är ny i resursbasen och har aldrig varit utomlands på insats tidigare.
– Jag jobbade på räddningstjänsten förut, så jag har erfarenhet från insatser inom Sverige. Att även hjälpa till utomlands har alltid varit en dröm, berättar han.

Tanken är att han ska arbetsleda i rollen som vice insatschef. Eftersom det i skrivande stund inte är klart när, exakt var eller ens om nödbostäderna kommer skickas iväg, säger han att allt känns lite oklart just nu.
– Jag försöker hålla schemat öppet de närmaste sex månaderna. Turligt nog är mina chefer och kollegor välvilligt inställda till att jag åker iväg. Jag hoppas verkligen få möjlighet att komma ut och hjälpa till, att det ska bli något bra och användbart av det hela — vilket det känns som det kommer bli.

En som hoppas på samma sak är Göran Grudén, Söderhamn, till vardags befälhavare på ett av Kustbevakningens miljöskyddsfartyg. Han har stor erfarenhet av utlandsinsatser sedan tidigare. Två gånger har han varit sjöräddningsresurs i Grekland i samband med flyktingkrisen och tre vintrar i rad har han utbildat den somaliska kustbevakningen på plats i Somalia. Den senaste gången bedrevs utbildningen i MSB:s regi.
– Det funkade jättebra med MSB i Somalia, det var på grund av det som jag anmälde mig till resursbasen när jag kom hem. Anledningen är densamma, för att hjälpa människor, säger han.

Efter några intensiva dagar i Kristinehamn är både Göran Grudén och Andreas Häggkvist nöjda och trygga med lärdomarna de dragit under utbildningen. Den dagen EU ger klartecken står både nödbostäder och camptekniker redo.

MSB redo med nödbostäder