Reportage

Broschyr inspirerade till insats

Gabriel och Louise Fernlöf startade en insamling, inspirerade av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Nu har de delat ut drygt 500 hjälppaket till människor som tagit sig över gränsen till Ungern från Ukraina.

– Det kändes självklart att göra vad vi kunde eftersom vi har möjlighet att hjälpa till på nära håll, säger Louise.

Ett barn som fått ett av barnpaketen som makarna Fernlöf gjort iordning. Platsen är Záhony tågstation vid gränsen till Ukraina. Foto: Privat

 

Makarna Fernlöf kommer från Karlstad respektive Stockholm. Sedan några år tillbaka bor de i ungerska Pápa, 50 mil från gränsen till Ukraina, där Gabriel jobbar med strategiska flygoperationer och Louise är föräldraledig från jobbet som sjuksköterska.

När kriget i grannlandet bröt ut bestämde de sig snabbt för att försöka bidra. Landgränsen mellan Ungern och Ukraina är ganska kort, men enligt lokalmedia tog sig cirka 150 000 människor på flykt över den första veckan.

På sina Facebook-sidor startade Gabriel och Louise en insamling. På bara några timmar hade vänner och bekanta från hela världen skänkt 50 000 kronor. När de nådde 200 000 kronor satte makarna punkt.

– Egentligen kunde vi stängt ner insamlingen redan efter två dagar eftersom vi fått in långt mycket mer pengar än vi dimensionerat för. Men det skulle kännas fel att säga nej till folks välvilja, så vi valde att hålla den öppen längre, berättar Gabriel.

För pengarna köpte de bland annat in vatten, konserver och torrmat, enklare mediciner, hygienartiklar och filtar som packades i ryggsäckar för att fungera som startpaket. Blöjor, mössor, vantar, strumpor, laddare, power banks, underkläder och handsprit är fler exempel.

Inspirationen hämtades från MSB:s webbplats. Makarna utgick från sådant som rekommenderas att ha hemma enligt broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

En vecka in i kriget begav sig Gabriel och en arbetskamrat iväg med en fullastad skåpbil, först till Ungerns huvudstad Budapest och sedan till 14 platser längs den ukrainska gränsen. De besökte tillfälliga boenden, insamlingsplatser och gränsstationer. Det visade sig dock att alla inte tilläts ta emot donationer och att en del inte kunde ta emot mer grejer, trots att Gabriel och kollegan blivit hänvisade dit.

Störst aktivitet rådde vid Nyugati tågstation i Budapest, med massor av människor på plats.

– Mitt generella intryck är att det finns en mycket stor vilja att hjälpa till, från såväl ungerska frivilligorganisationer som privatpersoner, men det präglas av brist på samordning och koordinering av insatser. Störst behov visade förstås de personer som precis kommit över gränsen och var kvar på gränsposteringen. Där fick vi stor positiv respons från barn, mammor och äldre när vi delade ut mat- och barnpaketen vi iordningställt.

Gabriel Fernlöf och hans nederländska kollega delar ut startpaket och filtar till representanter för en kyrka vid Záhony tågstation. Foto: Privat

 

Gabriel Fernlöf beskriver hur hela gränsområdet under deras besök präglades av ett mycket stort lugn, lite trafik och hög polisiär och militär närvaro. Rapporterna de fått om bränslebrist och timslånga köer stämde inte alls.

– Som mest fanns ett par tio- tal bilar vid gränsposterna. Många av de hjälparbetare vi pratade med uttryckte att detta var lugnet före stormen, så nästan alla organisationer försöker lagerhålla donationer för att distribuera senare.

Av de insamlade pengarna finns i skrivande stund 77 000 kronor kvar. Dessa kommer användas för att hjälpa de ukrainska familjer som börjat anlända till makarna Fernlöfs hemby med omnejd.

– Vi förväntade oss inte att vår insamling skulle engagera flera hundra människor, det känns fantastiskt roligt! Nu när vi har löst vårt initiala åtagande kommer vi försöka ge flyktingarna ett mer riktat stöd utifrån deras specifika behov.