Reportage

"Kommer dröja flera år innan livet blir normalt igen"

Efter nästan tre veckor har nu MSB:s insatsstöd i Beirut avvecklats. - Men det kommer troligtvis dröja flera år innan livet kan gå tillbaka till det normala för befolkningen, säger Jesper Folkesson, en av MSB:s tre medarbetare på plats.

En enorm förödelse mötte Jesper Folkesson och kollegorna när de kom till Libanons huvudstad den 9 augusti.
- Den senaste siffran är att 181 personer dött. Jag blev förvånad över att det inte var fler med tanke på hur det ser ut. 200 000 bostäder, tre sjukhus och tolv vårdkliniker är förstörda. Många byggnader har bara skalen kvar, berättar Jesper.

Han och MSB-kollegan Tord Pettersson har stöttat FN:s team för katastrofbedömning, Undac. Även en miljöexpert från MSB har varit på plats för att bedöma miljökonsekvenserna av detonationen.
När svenskarna kom till Beirut var den livräddande fasen i sitt slutskede och FN-teamet behövde ta fram en plan för hur de fortsatta hjälpinsatserna skulle se ut. Jesper och Tord har byggt upp en fungerande kontorsmiljö på ett hotell i sydöstra Beirut och därifrån stöttat med allt från IT- och kommunikationslösningar, logistik och transporter till säkerhetsbedömningar, för att Undac skulle kunna arbeta så effektivt som möjligt.

Jesper FolkessonJesper Folkesson.

Mycket handlar om att ge ekonomisk hjälp till de drabbade, istället för att skeppa in mat, byggmateriel och så vidare från andra länder.
- På så sätt stimulerar man den lokala marknaden och skapar affärsmöjligheter. Det finns massor av studier som visar att detta gynnar den lokala kontexten betydligt. Vi hoppas att det ekonomiska stödet även indirekt hjälper till i den ekonomiska krisen som redan pågick i landet. Men det kommer troligtvis dröja flera år innan livet kan gå tillbaka till det normala.

I efterspelet av explosionen pågår stora politiska motsättningar. Regeringen har avgått efter våldsamma protester och demonstrationer.
- För egen del har jag mest hållit mig inomhus och inte känt mig otrygg. Däremot har vi fått hålla koll så att inte några av de våra åkt till oroliga områden, säger Jesper Folkesson.
Mitt i allt har antalet registrerade fall av corona slagit rekord. Människor som förlorat sina hem tvingas bo tätt ihop och kan ha svårt att sköta hygienen. Sjukvården var dessutom redan ansträngd sedan tidigare.

Jesper Folkesson tycker det är svårt att sia om framtiden, nu när han är en av de sista i Undac-teamet att lämna Beirut.
- Den här händelsen riskerar att destabilisera den bräckliga situationen i landet ännu mer, det politiska eftermälet kan bli värre än själva smällen. Det är något som måste vägas in i hjälparbetet, så att man inte bidrar till den politiska oron genom att ge fördelar till vissa grupperingar.

Tord PetterssonTord Pettersson i arbete.