Reportage

Campingen skaffade brandbil "Som en stor brandsläckare"

Campingen Hafstens Resort utanför Uddevalla har köpt en brandbil. För gästernas säkerhet och att minska egen oro. – Den är som en stor brandsläckare, säger ägaren Kjell K Grytfors.

Skogsbrandssommaren 2018 blev Kjell K Grytfors orolig när det uppstod många bränder i närheten.

Campingen som familjen driver kan ha 2 000 gäster, och räddningstjänsten har enligt Google 23 minuters körtid till Hafsten.

Kjell K Grytfors– Vid ett tillfälle såg jag rök på avstånd och trodde det brann på vårt område, jag blev dödsförskräckt.

Då väcktes tanken att stärka skyddet, mer än med brandsläckare och brandvarnare i 60 gäststugor och förhållningsregler för gäster. Som att köpa en brandbil.

– Tänk om räddningstjänsten är ute på larm och det samtidigt händer något hos oss. Att bara stå och titta på förloppet skulle inte kännas bra.

Kjell K Grytfors började söka efter en brandbil, men hittade ingen. I år, när det var torrt och varmt runt midsommar, började oron gnaga igen.
Och si, då hittade han en så kallad basbil på en auktionssajt, en Volvo F7 från -89 som gått 4 000 mil. Det blev affär.

– Men innan vi gjorde något pratade jag med Bernt Eriksson, räddningschefen i Mitt Bohuslän. Det var viktigt att inte han tyckte jag var en idiot som håller på med deras jobb som amatör. Bernt var positiv.

Man skaffade den utrustning som basbilen behövde fyllas med. Nu finns smal- och grovslang, grenrör och strålrör för fyra personer. Tre anställda på campingen har C-körkort, nio har av räddningstjänsten fått basal utbildning i att koppla slangar och sköta pumpar.

– Vi kommer inte att klara allt. Men händer något kan vi lindra branden innan räddningstjänsten kommer.

På en camping används mycket gasol, det grillas frekvent. Kjell K Grytfors är närmast förvånad att det går så bra som det gör.

– Runt midsommar i år utfärdades eldningsförbud. Då införde vi eldnings- och grillningsförbud på våra stränder. Det kommer vi ha kvar permanent, tror inte man ska grilla där. Men det grillas förstås på campingtomterna, det är en del av upplevelsen.

Räddningschefen Bernt Eriksson ser inga problem med att en privat företagare köper egen brandbil.

– Att som verksamhetsägare ta ett tydligt ansvar för säkerhet och brandskydd kan jag inte se som annat än positivt. Ett sätt att vara "brandsäker camping" som jag ser det. Investeringen och att utbilda personalen för initial släckinsats är bara lovvärt. Kan de begränsa brandens utveckling och spridning tills vi anländer är det ett vinn-vinn-koncept. Tänk om fler verksamhetsutövare tänkte så här, säger Bernt Eriksson.

Brandbilen har väckt intresse bland gäster, och Kjell K Grytfors säger att responsen varit mycket positiv.

Utryckningsfordonet är inte placerat på campingen, utan vid familjens bostad 800 meter bort. Men väl synlig för de som kör till campingen.

– Hade vi bilen inne på campingen skulle det kunna skapa oro hos gästerna. På gården kan bilen dessutom stå med tryckluft och laddningsström påkopplad hela tiden.

Kjell K Grytfors förhoppning är förstås att brandbilen inte ska behöva användas. Men har det skett?

– Inte mer än till att vattna i min trädgård.