Reportage

Sökinsats - avancerat hundgöra

— Jättehäftigt. Chipp tyckte nog det var lika kul som jag. Hundföraren Carina Andersson, Växjö, hade bara lovord att säga om första övningen under mer realistiska förhållanden med border collien Chipp.

HULTSFRED
Övningen är ett samarbete mellan Brukshundklubben i Hultsfred och räddningstjänsten. Den kom till genom instruktören Hans Viborgs goda kontakter på brandstationen i Hultsfred.

— Detta är vad vi behöver, vi har tränat hundar i 3-4 år nu och behöver komma igång att öva också, säger Hans Viborg.

Övningsscenariot hade ordnats av brandmästare Ulf Bowein. Tillsammans med kollegor som ställde upp på sin lediga tid en grå och regnig lördag i början av november för att hjälpa Brukshundklubben att öva räddningshundar. Bara hävarföraren var i tjänst. Även räddningschefen följde övningen.

— Vi ser räddningshundarna som en jättefördel som man ska ta tillvara. Normalt är det polisen som har hand om eftersök, men vi ser det som att den dagen det händer nåt finns resursen. Hans Viborg är otroligt engagerad, så kan vi sätta av några timmar så gör vi det, säger Mikael Hesselgård, räddningschef.

För hundekipagen blir det mer allvar i en övning med räddningstjänsten.

— Ofta är jag övningsledare, men det är räddningstjänst vi utbildas för och de vi kommer att gå ut med i skarpt läge. Räddningstjänsten lägger upp övningen, går igenom sina rutiner med säkerhet och allting i deras värld. Samarbetet med räddningstjänsten, ta instruktioner, lägga upp en taktik och gå in och jobba, det är det vi behöver träna. Hundförarna kände inte till övningen i förväg så de är säkert lite nervösa, säger Hans Viborg.

På räddningstjänsten övningsområde väntade en brummande brandbil och en rökfylld omgivning. En tågvagn med skadade människor gömda både i och utanför skulle genomsökas. Tanken var att skapa en miljö med störande moment för att se om hundarna låter sig distraheras. Hans Viborg är inte bara engagerad i Brukshundklubben utan även i kommunens frivilliga resursgrupp som ställde upp som markörer.

Ekipagen uppskattade övningen.

— Det var trevligt med lite svårigheter att ta sig fram. Det fungerade bra, Chipp är ivrig och orädd och tyckte nog det var lika kul som jag, säger Carina Andersson, Växjö.

Chipp är godkänd räddningshund men själv ska hon gå förarutbildningen i maj nästa år. Ellen Knutsson med hunden Cosmo tilldelades rollen som gruppledare.

— Det är viktigt att få prova på hur det skulle kunna se ut när man kommer ut. Det är jättesvårt att veta hur det blir när man ställs inför en riktig insats. Här är det riktiga brandmän som kör ett scenario. Då blir det ännu viktigare med kommunikation mellan hundförarna, gruppdynamiken, hur man ska arbeta med hundarna.

Övningen i Hultsfred var en så kallad NR-träning, träningshelg för nationella räddningshundar. Sju ekipage deltog varav tre är godkända som räddningsekipage. Kraven är tuffa. Hunden ska vara ivrig, viljestark och orädd. Bara grundkursen brukar ta ett och ett halvt år att genomföra.

— Man har en kurs ihop med hund och förare en heldag per vecka, eller så har man en hel helg var tredje vecka. Däremellan får de i läxa att träna själva. Det är också prov under tiden, säger Ingrid Jansson, Svenska Brukshundklubben, och ansvarig för räddningshundarna i Sverige.

Räddningshundsförarutbildningen är på åtta dagar. Ett två dagar långt nationellt räddningshundstest genomförs som en slutövning. De som godkänns blir färdiga räddningshundekipage. Övningar 3-4 helger per år ska därefter genomföras för att ekipaget ska kunna skickas ut vid larm.

Många faller bort på vägen. Ingrid Jansson berättar att vid senaste utbildningen blev bara fyra av 14 hundar godkända.

— När vi lägger på svårigheter i form av obekväma områden, rök, buller osv faller en del hundar bort. Det är svårt att hitta rätt ekipage, både människa och hund räknas. Hundföraren måste vara terränggående, inte medicinberoende och ha ett jätteintresse. Räddningshunden blir en del av ens liv och det tar många helger från familjen.

Uppdraget från MSB är att utbilda räddningshundar för myndighetens förstärkningsresurs Nusar, Nationell urban sök och räddning. I Sverige finns 23 ekipage, men alla har inte gjort förarutbildningen och 19 ekipage är godkända varav 8 finns på larmlistan för Nusar.

— Vi behöver fler hundar som är lämpliga för detta för det är inte alla som kan bli godkänd räddningshund, säger Ingrid Jansson.