Nyhet

Forskare avlivar myter om brandskydd

Brandförebyggare måste utöka "verktygslådan" och höja nivån. Brandvarnare, handbrandsläckare och brandfilt kan vara relevant som slogan, men så många liv räddar det inte.

Marcus RuneforsDet hävdar forskaren Marcus Runefors, som avlivar ett antal myter om brandskydd.

– För den breda allmänheten visar forskningen att brandvarnare är en effektiv åtgärd för att rädda liv, men inte för högriskgrupper som äldre rökare. Brandsläckare tror vi oss veta är kostnadseffektivt ur egendomsperspektiv. Brandfilt är aldrig utvärderat.

Han började med lite grundläggande brandkunskap.

– Handuppräckning: vilket klädmaterial är farligast, syntet eller bomull? Började han sitt föredrag.

Efter viss tvekan räckte en klar majoritet av publiken upp handen för att syntettyger är farligast. Vilket Marcus Runefors med en film visade är en sedan länge etablerad myt.

– Det går att få syntet att brinna men det är svårt. Många av er tänker nu att man får större skador om det verkligen börjar brinna, men det är inte sant. Man har gjort många undersökningar och man får inte de djupa, allvarliga brandskadorna.

Ett annat exempel är induktionshällar. I vissa lägen antänds matolja lättar på induktionshällar. Däremot orsakar elsystem färre bränder. TV-bränder har mer eller mindre försvunnit.

– En förklaring är fler lågenergilampor. Vid glappkontakt kan vi aldrig få mer värmeutveckling i den glappkontakten än en fjärdedel av belastningen. Har vi en 40 wattslampa har vi 10 watt i glappkontakten. En 7 wattslampa ger knappt 2. Det är en enorm skillnad.

Om inte rökning är inblandad orsakas upp emot en tredjedel av dödsbränderna bland äldre av elsystem.

– En tredjedel av dessa är orsakade av att en lampa trillat ner i sängen. Bara att byta till en led-lampa vid sängen är en fantastiskt effektiv åtgärd.

När det väl inträffat en brand kan konsekvenserna minskas genom att personer utrymmer. Upp till en femtedel av de som omkommer hade kunnat utrymma, men väljer att försöka släcka och omkommer.

– Det skulle jag vilja ha inpräntat i allas medvetande: Gör en släckinsats men gå inte förbi branden. Folk springer uppför trappan för att hämta handbrandsläckaren och omkommer däruppe. Den typen av fall står för en femtedel av alla dödsbränder. Det är så fruktansvärt onödigt och en av de absolut viktigaste sakerna vi kan lära ut i våra brandutbildningar är: när ska jag inte släcka?

Vad kan då göras för att minska dödsbränderna? Har vi ett bortglömt eller misskrediterat verktyg i verktygslådan som kan vara en del av lösningen? Det har länge hetat att räddningstjänsten och rökdykning räddar inga liv, nästan allt fokus har legat på förebyggande. Men ett projekt Marcus Runefors startat tyder på motsatsen.

– Det verkar ändå som om det är rätt många som räddas av räddningstjänsten varje år. Pendeln har slagit över för långt åt andra hållet, att man helt räknat bort den möjligheten.