Nyhet

Här har antal döda halverats

960 000 hembesök, över 800 000 brandvarnare har installerats. Samtidigt har döda och skadade i bränder minskat med 50 respektive 82 procent.

 statistik Merseyside

Merseyside Fire & Rescue Service i Storbritannien är föregångare för ökad brandsäkerhet i hemmen och har fått många efterföljare i landet.

1999 drogs satsningen igång på allvar. Bred satsning på hembesök, extra satsning på utsatta grupper som äldre, sjuka, missbrukare. Pensionärer fick använda brandstationens gym för bättre hälsa.

Räddningstjänsten erbjöd inte bara brandvarnare utan även brandsäkra madrasser, fritöser och som sista utväg sprinkler.

Vi besökte Liverpool och Merseyside 2003, räddningschefen Tony Mc Guirk konstaterade att om han sålde en brandbil kunde 1 000 bostadssprinkler köpas in varje år.

– Vi måste diskutera vad som är viktigt och jag kommer fortfarande ha väldigt många brandbilar kvar, sa han då.

Chefens riktning var tydlig och inte utan konflikter i organisationen.

Men det gav resultat. När vi gjorde nytt besök 2007 hade hembesöken ökat till 100 000 om året. Samtidigt hade skadekostnaderna minskat med 170 miljoner kronor om året.

Nu var satsningen inte bara färre bränder, utan ett friskare Liverpool, åtgärder mot fattigdom och ohälsa. 75 personer jobbade heltid med brandsäkerhet och risker, många av dem tidigare socialarbetare.

Nu började arbetet bli känt i Sverige, 2008 var Merseyside dragplåster på Brandkonferensen i Sverige. Många imponerades av framträdandet, men var det verkligen överförbart till svenska förhållanden?

Några räddningstjänster började med hembesök, men inte systematiskt.

Räddningstjänsten Väst har på senare år tagit ett eget helhetsgrepp där hemtjänsten är en del av organisationen, och med Merseyside som förebild. Räddningstjänsten Syd har med konsekvent satsning nått resultat.

För fem år sedan hade Merseyside de absolut lägsta dödstalen i bränder, fem personer. Efter det har dödstalen ökat, hembesöken minskat. Förklaringen är enkel, enligt Andrew Highton, kommunikationsansvarig:

– Efter 2012 fick vi kraftiga nedskärningar i budgeten och kan inte längre dela ut brandvarnare gratis till alla. Vi tvingades också minska antalet brandmän, vilket innebär att det är färre som gör hembesök.

Fotnot: Merseysides storstadsområde, som räddningstjänsten täcker, har 1,5 miljoner invånare.