Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Vem bromsar brandvarnarföreskriften?

Det är nu två år sedan MSBs rapport om rimligt brandskydd i olika boendemiljöer kom in till Försvarsdepartementet.

65 000 skyddsrum värda 200 miljarder blir snart obrukbara

Det finns det ca 65 000 skyddsrum i Sverige som svenska skattebetalare investerat 200 miljarder i räknat på dagens penningvärde. Ansvaret för skyddsrummens underhåll ligger hos fastighetsägarna. Ska fastighetsägarna ta sitt underhållsansvar krävs fler skyddsrumsinspektioner. Idag utförs alldeles för få och därför förfaller vår skyddsrum som ska skydda Sveriges civilbefolkning.

I akutläget räcker inte samverkan

En stor olycka i form av en samhällskatastrof kommer att drabba oss. Den kan vara i form av en naturkatastrof, en mänsklig oförmåga att handla, terrorism, mm. Detta kan vi utgå ifrån.

Ta vara på intresset, men vilken bild förmedlas?

SOS Sommar, 112 – på liv och död, Stockholm brinner – ständigt dyker det upp nya blåljusprogram i tv-tablåerna. Det är positivt att medborgarna är så fascinerade av det viktiga arbete som brandmän, poliser och ambulanspersonal utför i allmänhetens tjänst.

Förebyggande eller slagkraftiga utryckningsstyrkor?

Äntligen har MSB vaknat och insett att vi måste bli effektivare på att släcka bränder i byggnader.
Detta ska ske genom förbättrad utbildning och ökade krav på räddningstjänsternas förmåga att genomföra räddningsinsatser. Detta låter ju väldigt bra.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen