Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Så minskar West Midlands skador och vårdkostnader

Uträkningar säger att de sparar 158 miljoner kronor i minskade skadekostnader, 52 miljoner i minskade vårdkostnader. Varje år.

Publicerad: 2018-06-08

West Midlands är en av Storbritanniens räddningstjänster som är mycket offensiva i det förebyggande arbetet.

Stephen Harris, West Midland, pratade på Brandkonferensen om räddningstjänstens arbete i Birminghams storstadsområde. Det märkliga är egentligen att det fortfarande är uppseendeväckande.

För tio år sedan, på Brand 2008 i Karlstad, redovisade Merseyside (Liverpool) anmärkningsvärda resultat i samma anda. Tidningen Sirenen hade innan dess haft flera reportage från Liverpool.

Tankegångarna från Storbritannien har anammats av några svenska räddningstjänster och anpassats till egen verklighet, men de är inte överdrivet många.

West Midlands policyer och strategier bygger på forskning och fakta, berättar Stephen Harris.

– Vårt arbete inom förebyggande och skydd är byggt kring utryckningsstyrkornas resurser, de gör 88 procent av jobbet. Vi gör 30 000 hembesök varje år, i huvudsak hos högriskpersoner. Vi ser över säkerheten, fixar brandvarnare, kollar även att deras bilar är säkra. Det handlar om att göra de mest sårbara trygga, säger Stephen Harris.

West Midlands har 2,8 miljoner invånare. Antalet hembesök skulle för hela Sverige motsvaras av 100 000 besök. 7 700 personer besöker räddningstjänstens utbildningscenter och man har 3 800 affärskontakter varje år, exempelvis satsningar på arbetsplatser.

– Våra resultat rapporteras regelbundet till inrikesdepartementet.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen