Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

VM-guld till svensk räddningshund

Hundföraren AnnCharlotte Bengtsson och hennes golden retriever Odin kan titulera sig världsmästare.
Duon var bäst i VM för räddningshundar utanför Turin, Italien, i konkurrens med 52 andra tävlande klassen.

Publicerad: 2016-10-04

Odin bland ruinerOdin hittade tre personer på tolv minuter när han och AnnCharlotte Bengtsson vann VM-guld. Foto: Privat.

 

– Det var galet bra. Jag får säga som Ingemar Stenmark: ju mer man tränar desto mer tur har man, säger AnnCharlotte Bengtsson från Söderköping.

Hon ingår i MSBs sök- och räddningsstyrka (swift-usar) och har bland annat varit på uppdrag i samband med jordbävningen i Algeriet 2003.

Under VM i Italien visade paret sin kompetens. I de olika disciplinerna i VM ingår alltid lydnad som ett moment. Det andra momentet i AnnCharlottes och Odins disciplin är ruinsök. I sökmomentet ska tre personer hittas inom 30 minuter. Odin var klar på tolv minuter.

– Jag är väldigt glad och stolt över honom, han gjorde topprestation alla dagar.

Anne-Marie Melin, Tierp, som också ingår i sök- och räddningsstyrkan, kom på åttonde plats i samma disciplin. När dessutom Jennifer Ericsson, Karlskrona, tog silver i ytsök innebar det ett svenskt guld i lagtävlingen.

I området för ruinsök på cirka 200x100 meter hade arrangörerna byggt in 50 olika möjligheter att gömma människor.

– Området hade byggts ett år i förväg. På ytan är det täckt med betong och rasmassor. Markörerna kryper in från sidan och låg 1,5-2 meter under mark.

Vid sökningen får inte hundföraren befinna sig i sökområdet utan vägleder vid behov utifrån. Det är först när hunden markerar en träff som hundföraren får kliva in i området.

– Den första personen hittade Odin cirka 15 meter från mig, men en låg allra längst från mig och då kan man ibland ha svårt att höra hunden.

Nioårige Odin är AnnCharlotte Bengtssons tredje räddningshund som hon tränar en-två gånger i veckan.

– Jag har även en yngre hund på gång, henne tränar jag sök med några gånger i veckan.

VM-guldet innebär att AnnCharlotte och Odin är direktkvalificerade till nästa års VM i Österrike. VM arrangeras av IRO (International Rescue Dog Organisation).

 

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen