Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Tidigare Säpo-chef utreder psykologiskt försvar

Anders Danielsson, tidigare Säpo-chef, har fått uppgiften att utreda bildandet av en ny myndighet för psykologiskt försvar.

Publicerad: 2019-06-05

Statsminister Stefan Löfvén sade i januari förra året att en myndighet för psykologiskt försvar ska inrättas. I augusti kom beslut om utredning och direktiv för den.

Först 29 maj, tio månader senare, kom beslutet att Anders Danielsson, i dag landshövding i Västra Götaland och tidigare Säpo-chef, ska leda utredningen.

Utredningen ska bland annat lämna förslag på myndighetens ansvar, hur verksamheten ska vara utformad för att kunna verka i både fred och krig, eventuella författningsändringar. Resursbehov, ledningsform och finansiering av myndigheten ingår också.

Utredningen ska vara klar i maj nästa år och ambitionen är att en ny myndighet ska finnas på plats 2022.

Styrelsen för psykologiskt försvar lades ner 2008 för att tillsammans med Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten ingå i MSB.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen