Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

SKL stämmer BRF när brandmän säger upp sig

Deltidsbrandmän runt om i landet har sagt upp sig i protest, eller hotar göra det.
Det har fått SKL och Pacta att stämma Brandmännens riksförbund (BRF) inför Arbetsdomstolen.

Publicerad: 2017-03-14

Missnöje med det nya avtalet, kallat Rib 17, har gjort att brandmän anser sig ha fått nog.

Arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta anser att BRF uppmuntrat agerandet och har stämt facket för brott mot fredsplikten.

− BRF har uppmanat sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta tryck på arbetsgivarna. Det är en otillåten stridsåtgärd när det finns ett gällande avtal. BRF bryter mot fredsplikten och det är SKLs och Pactas skyldighet att vidta åtgärder. Det gör vi för våra medlemmars bästa och för att upprätthålla den svenska modellen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Peter Bergh, ordförande i BRF, anser att uppfattningen är befängd.

– Inget kunde vara mer felaktigt. Vi har, tyvärr oftast ensamma där vi saknat såväl SKL som lokala arbetsgivare, uppmanat till lugn och försök till dialog istället för aktioner av olika slag. Brandmännens Riksförbund har inte, kommer inte och kan inte stödja massuppsägningar.

Bergh anser att övriga parter inte lyssnat på BRF.

– Vi tycker att den ohållbara situationen som råder på många arbetsplatser behöver förbättras i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare såväl lokalt som centralt, för att hitta lösningar som kan ta oss vidare. En rad sådana initiativ är tagna av BRF men för en dialog krävs minst två parter.

Avtalet Rib17 har förhandlats fram av SKL, Pacta och fackförbunden Kommunal, Vision och BRF. Det innebär i grova drag en höjning av ersättning för beredskap och arbetstid. Dels som ren uppräkning, dels genom omfördelning då exempelvis OB-tillägget tagits bort. För deltidsbrandmän som enbart har beredskap under kvällar och helger innebär avtalet en försämring. Och det är framförallt det många reagerat på.

En avsikt med det nya avtalet har varit att göra det lättare för personer som har kommunen som huvudarbetsgivare att även bli deltidsbrandmän, bland annat med rätt till dygnsvila utan löneavdrag.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen