Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Sjukhus övade terrorattack

—Vi kan inte fortsätta att vara aningslösa.

Publicerad: 2016-10-04
I mitten av september övade Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm ett terrorangrepp mot flera tågstationer i Stockholmsområdet. Vid övningen testades ett nytt övervakningssystem där patienterna ”taggas” med streckkod och kan följas i realtid. Foto: Arne Borg

Raden av terrordåd i Europa innebär ökad oro och höjd beredskap också i Sverige.

—Vi kan inte fortsätta att vara aningslösa, säger beredskapssamordnaren Monica Rådestad som ställde Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm inför sin svåraste uppgift hittills en eftermiddag i september.

Allt händer på mindre än en kvart. Mitt i lunchrusningen detonerar kraftiga sprängladdningar på flera pendeltågsstationer i Stockholmsområdet. I Jakobsberg, Sundbyberg, vid Karlberg och Centralstationen ligger mängder av skadade människor bland förvridna metalldelar, glassplitter och sot.

På Capio S:t Görans sjukhus i centrum har larmet ännu inte gått när en nyhetsflash blixtrar till på den nybyggda akutmottagningens skärmar. ”Terror i Stockholm, flera döda i explosioner” – dock, med det viktiga tillägget ”Övning Siri”.

Monica Rådestad, beredskapssamordnare Capio S:t Görans sjukhus—Ofta kommer den första informationen via media, konstaterar Monica Rådestad, beredskapssamordnare på sjukhuset, som utformat övningen.

Scenariot bygger på sprängdåden i Madrid 2004 för att vara så realistiskt som möjligt. Exempelvis börjar oanmälda patienter plötsligt att anlända till akuten, ungefär samtidigt som nyhetsflashen.

—Vi vet att det är vanligt med ”spontan” eller ”vild” evakuering, förklarar Monica Rådestad. Patienter som kommer utan att vara bedömda men som kan ha svåra skador innebär en extra utmaning.

Startskedet är viktigt förklarar hon, inkallningssystemet måste vara robust. Katastrofledningsgruppen har beredskap för inställelse vid allvarlig händelse, och man har nyligen beslutat att uppgradera larmfunktionen från grupp-SMS till ett webbaserat system. Det dras igång med en knapptryckning på akuten och visar tydligare vilka som kommer in och när.

I november förra året höjdes plötsligt terrorhotnivån i Sverige, för att sänkas igen i mars. Den är fortfarande på en förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan. Bedömningen görs på underlag från Säkerhetspolisen och NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Den är hemligstämplad, men ses över kontinuerligt enligt Säkerhetspolisen.

I Samverkan Stockholmsregionen, som samlar 37 olika myndigheter, väckte attackerna i Paris och Köpenhamn 2015 behovet av ett gemensamt arbete, berättar Ola Slettenmark som är organisationens samordningschef.

— Vi började analysera och diskutera för att vara överens om grundläggande förhållningssätt, en så kallad regional inriktning. Den händelse vi talar om är en extremt komplex situation som jag inte tror man kan säga att samhället ”klarar av”. Men man kan vara mer eller mindre rustad att agera tillsammans.

Att samordna arbetet under den första responsen i kombination med ett enormt informationsbehov, tror Ola Slettenmark blir den största utmaningen ur ett samverkansperspektiv.

Sjukvården är bara en del i pusslet av aktörer, men en mycket viktig sådan som berörs i ett tidigt skede.

— Vi har varit förskonade, säger Monica Rådestad. Men den dagen kommer då vi inte är det längre, vi får inte vara oförberedda. Hon konstaterar att självmordsbombaren på Bryggargatan häromåret kunde orsakat stor skada.

Det är relativt lugnt på akutmottagningen trots de dramatiska omständigheterna med skrikande eller apatiska skademarkörer. Övning Siri är omfattande, med också väktare, poliser, och krisstödjare bland många andra.

Då och då hörs sirener, eftersom den ordinarie verksamheten på akutmottagningen pågår samtidigt. Vid något tillfälle får man göra paus i övningen när verkligheten kallar.

I Madrid 2004 omkom nära 200 personer och många fler skadades vid attentaten.

Till sjukhuset kommer cirka 50 patienter med varierande skador som är direkt hämtade från den spanska katastrofen, inlagda i ett simuleringsverktyg som möjliggör en ordentlig analys av omhändertagandet.

—Det är en annan typ av skadepanorama och vi måste ta höjd för det. Simuleringsverktyget ger oss stöd och förståelse, förklarar Monica Rådestad.

En rad områden ska nu utvärderas. Under övningen testades exempelvis ett nytt övervakningssystem där patienterna ”taggas” med streckkod och kan följas i realtid, utan att man behöver faxa och ringa internt.

Utvärderingen är minst lika betydelsefull som själva övningen.

—Vi har säkert massor vi behöver se över, förbättra och förstärka. Det handlar om att personalen ska känna sig trygg i sin funktion och ha tillit till beredskapsorganisationen, att vi har förutbestämda lokaler och ett tänk kring det här. Att man vågar leda och fatta beslut. Och då måste man öva. Det är lärande, förklarar Monica Rådestad.

Johan Wangström
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen