Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Satsning på virtuell teknik i utbildningen

MSBs gör en satsning på simulering med VR-teknik (virtual reality) i utbildningen.

Publicerad: 2017-03-20

 – Det tillför bland annat möjlighet att träna beslutsfattande i hela scenarion med konsekvenser av beslut och möjlighet att träna händelser som inte kan åstadkommas på ett övningsfält, säger Cecilia Hammar Wijkmark på MSB Sandö.

VR- och dataspelsteknik utvecklas snabbt, och har även ökat inom utbildning och övning för blåljusorganisationer. VR-teknik används i flera länder för både träning och certifiering.

– MSB har sedan många år VR-teknik, men vi har använt det i mindre omfattning och i huvudsak till träning för räddningsledare.

Med de erfarenheterna och resultat från en studie om virtuella simuleringar och spel för träning inom räddningstjänst som bakgrund gör MSB en satsning på VR-simulering i utbildning. Nu ska upphandling göras för att säkerställa tillräckliga licenser för den planerade utvecklingen.

MSB ser många fördelar med VR-tekniken. Scenarion kan tränas upprepade gånger med exakt samma förutsättningar och under säkra förhållanden. Tekniken är effektiv i tid och materialkostnader och orsakar inga miljökonsekvenser.  Det möjliggör också träning av händelser som inte kan åstadkommas på ett övningsfält, exempelvis explosioner, ras och andra oväntade, plötsliga händelser.

– Virtuell miljö ger en i det närmaste oändlig variation av miljöer och händelser.  VR-simulering ger möjlighet att nå längre inom utbildning och träning, när det gäller beslutsträning, taktik och strategi, säger Cecilia Hammar Wijkmark.

Ett stort fokus i MSB användning av virtuell simulering ligger på distansträning, de studerande ska kunna sitta hemma och genomföra virtuellt simulerade scenarion via nätet. Det kräver utveckling av tekniken, men också utveckling av metoden för genomförandet.   Satsningen handlar inte bara om modern teknik, utan främst om modern utbildning.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen