Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Totalförsvars-Sverige kör lite på lamellerna nu"

Säger vi säkerhet så måste det få kosta och förändringen är genomgripande.
Men hur stor är förståelsen för en grundläggande försvarsförmåga? undrade Annika Nordgren Christensen, försvarspolitisk debattör.

Publicerad: 2017-12-19
Annika Nordgren Christensen är rädd att försvarsviljan mojnar om oron i omvärlden också gör det. Foto: Thomas Henrikson

­– Det känns som totalförsvars-Sverige kör lite på lamellerna nu, och då har vi inte ens hamnat i en situation, sade hon på Mötesplats samhällssäkerhet.

Hon fick plats på scen efter den diskussion om totalförsvaret som Gunilla Glasare, SKL, Jonas Haggren, Försvarsmakten och Nils Svartz, MSB, hade.

Gör vi rätt när totalförsvaret ska återuppbyggas? undrade Annika Nordgren Christensen.

– Eller agerar vi på ett sätt som potentiella motståndare tycker är bra? Det är en bra tanke att ha med sig.

Hon konstaterade att kommuner och landsting säkert funderar på var man ska börja i arbetet med civilt försvar. Och en annan fundering var hur vi ökar takten i försvarsarbetet om vi måste eftersom det är mycket arbete som legat nere som måste igång.

– Det kommer resurser och fattas beslut med en fermitet som vi inte sett på många år. Men vi kan diskutera om det är tillräckligt.

Annika Nordgren Christensens rädsla är att försvarsviljan mojnar om oron i omvärlden gör det.

– Hur djupt har insikterna satt sig? Hur långt har förståelsen kommit att det krävs en mer grundläggande försvarsförmåga som inte förändras med den aktuella hotbilden? Hur ska vi tänka inom landet för att kompetensförsörja totalförsvarets viktigaste delar?

–Vi har i ett antal år med stort allvar pratat om det förvärrade säkerhetspolitiska läget. Det händer saker hela tiden, med it-angrepp och påverkanskampanjer, men vi pratar om det på ytan. Och om presidentvalet blir lyckat i Ryssland, får försvarsdepartementet i ett sådant läge svårare i argumentationen med finansdepartementet?

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen