Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Stockholms mall ger konkreta åtgärder

Samverkansregion Stockholm har tagit fram en egen mall som används när man samlas för att diskutera inriktningar.

Publicerad: 2016-06-03

– När vi kopplar till en målbild leder det till konkreta åtgärder, säger Ola Slettenmark, länsstyrelsen i Stockholm.

Mallen och metoder i arbetet är ett av Samverkansregion Stockholms sätt att omsätta de gemensamma grunderna för samverkan och ledning i praktik.

De fyra delar som tas upp i tur och ordning är:

  • Fakta – vad har hänt och vad var vi gjort.
  • Antaganden – vad är viktigt, vad vi ska vara förberedda på.
  • Inriktning – prioriteringar, den gemensamma målbilden, övergripande åtgärdsplan, budskap.
  • Kommunikation – vilka målgrupper och kanaler.

– Det här använder vi både när vi diskuterar enskilda händelser och utveckling över årsbasis. Det kan vara antaganden för framtiden, exempelvis att attentat som det i Paris även kan inträffa i Stockholm. I målbilden lägger vi in ganska konkreta åtgärder. Om det sedan var de rätta eller de enda, det vet vi inte.

I dokumentet "Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar" används inriktnings- och samordningsfunktion (ISF) som benämning för sammansättningen av representanter från olika organisationer. Tanken är att den ska vara flexibel beroende på vad som ska inriktas och samordnas.

– Man bör diskutera om det är rätt folk runt bordet. Är det nya aktörer med bör man snabbt få in dem i arbetet och övriga förstå deras roll, säger Malin Lintzén, konsult vid MSB.

När samverkande organisationer utbytt information och ska gå till inriktning och samordning, vad krävs av deltagarna då?

– Den stora utmaningen är att ta klivet. Här är det ingen ordförande som bestämmer, och vad gör man om man inte kommer överens? resonerar Malin Lintzén.

– För att ta sig vidare krävs dels att man är trygg i sitt eget arbete, men också att någon driver helheten framåt, säger Ola Slettenmark.

När inriktning är lagd är det dags för verkstad i egna organisationen.

– Det är intressant hur de medverkande tar inriktningen med sig till sin organisation, hur man får frågan prioriterad och går till handling, säger Malin Lintzén.

– Frågan om självförtroende är viktig. Ska vi ägna oss åt detta? Ger det skjuts för det som ska inriktas. Att våga ta ut inriktningen i verkligheten är viktigt, säger Slettenmark.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen