Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Leinonen leder kvinnor i räddningstjänst

Finska Mira Leinonen är nyvald ordförande i den internationella organisationen CTIF:s kommission för kvinnor inom räddningstjänsten.

Publicerad: 2015-06-01

Den 27-28 april höll kommissionen möte i Stockholm och valde Mira Leinonen till ordförande. Samtidigt utsågs den svenska brandmannen Mona Hjortzberg till vice ordförande.

Tore och MiraMira Leinonen har en universitetsexamen i säkerhetsfrågor och ansvarar nu för ett statligt projekt som utarbetar ett gemensamt IT-system för olika finska blåljusorganisationer.
Hon har också handfast erfarenhet och har varit engagerad i ungdomsbrandkåren sedan sju års ålder.

Det övergripande målet för kommissionen är att rekrytera fler kvinnor till branschen samt att göra arbetsmiljö och villkor så bra att de stannar kvar.

– Och gör karriär! Inte många kvinnor har höga poster i brittisk räddningstjänst, underströk Nicola Lown, stationschef på en brandstation i London.

Räddningstjänstens världsomspännande organisation CTIF, Comité Technique International de prévention et déxtinction du Feu, som det fullständiga franska namnet lyder, har funnits sedan år 1900. Arbetsgruppen för att främja kvinnors deltagande bildades 2012. I fjol omvandlades arbetsgruppen till en permanent kommission.

– Vi bedömer att de här frågorna kommer att vara aktuella under många år framåt, säger Tore Eriksson som jobbar på MSB:s räddningstjänstenhet och är CTIF:s president.

Han hoppas att CTIF under det kommande året kan värva ytterligare fyra-fem länder som kommissionsmedlemmar.

Ett av de mest närliggande uppdragen för kommissionen blir att kartlägga arbetsuppgifter och villkor för räddningstjänstkvinnor som inte är operativa brandmän.

Annika N Lindqvist
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen