Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Japan vill lära mer om räddning vid ras och skred

Kobe i Japan vill lära mer om hur man hanterar ras och skred.
Det resulterade i ett besök i Göteborg.

Publicerad: 2016-01-22
Leif Andrén visar en tung räddningscontainer på Mölndals brandstation för japanska gäster. Foto: Vivian Caragounis

2014 inträffade en stor slamströmsolycka i Hiroshima där en ur räddningspersonalen omkom. Kobes räddningstjänst har liknande problematik och vill planera för säkra och effektiva insatser vid ras och skred. De hade blivit nyfikna på Sveriges arbete.

– Japanerna hade fått kännedom om MSBs arbete med insatsmetodik genom den engelska versionen av MSBs åtgärdskalender vid ras, skred och slamströmmar, samt på rekommendation från räddningstjänsten i Los Angeles som medverkat i utvecklingen av insatsmetodiken, säger Vivian Caragounis, IridaCon, som organiserade besöket.

Förutom en presentation av ras- och skredproblematiken i Sverige, berättade SGI om deras nya tib-funktion som stöd till räddningstjänst samt en ny Gis-webbapplikation, utvecklad i samarbete med Bohus räddningstjänst, för förbättrat expertstöd från SGI till räddningstjänster under ras- eller skredolyckor.

MSB berättade om Sveriges nationella krisberedskapssystem och sin roll vid större händelser. Vivian Caragounis redovisade MSBs metodik för säker och effektiv räddningsinsats vid ras-, skred- och slamströmsolycka samt utvecklingen av skredövningsområdet på Sandö.

– Den japanska delegationen presenterade sina utmaningar vid räddningsinsatser i samband med ras och skred och konstaterade att de under besöket fått med sig många frön att så och vattna när de kommer hem till Kobe, säger Vivian Caragounis.

Gästerna var även intresserade av att lära om svensk räddningstjänsts organisation, metodik och utrustning. De fick information av både Storgöteborgs och Bohus räddningstjänster samt gjorde besök på flera brandstationer.

Det fanns deltagare i besöksgruppen som är medlemmar i Japans sök- och räddningsstyrka (Usar-team) och därmed fanns intresse av den svenska styrkans (Swift Usar) arbete. Det presenterades av Leif Andrén som även förevisade Ras-Tung räddningscontainern på Mölndals brandstation.

Besöket finansierades av MSB med bidrag från SGI, samt Bohus och Storgöteborgs räddningstjänster.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen