Det koncept som tagits fram bygger på de grunder för samverkan och ledning som nu etableras, samt inblandade myndigheters och organisationers egna arbeten.
I den nya centralen ska polisen ha sin regionala larm- och ledningscentral, SOS sin larmcentral och alla medverkande en gemensam central, ett samverkanskluster.
Vissa ärenden omfattas av sekretess och kommer av polis eller SOS att hanteras i egna lokaler, andra larm kan optimeras om de hanteras i ett gemensamt operatörsrum, det är tanken.
– Vi tror att förutsättningarna efterhand kommer att ändras, att samverkansbiten kommer att öka i centralen. Därför är det krav på att bygget ska ha flyttbara väggar för att kunna öka storleken på samverkansrummet. Och kanske kan vi till slut sitta alla i samma rum, säger Berggren och fortsätter:
– Många tror att juridiken är ett hinder, men den ger också möjligheter. Krisaktörer kan arbeta tillsammans i gemensamma lokaler. Det kommer att ställas vissa villkor för det, men de kan vi uppfylla.
Frågan om gemensamma lokaler aktualiserades i samband med polisens omorganisation, där Bergslagen med säte i Örebro är en av landets sju regioner. Samtidigt visade SOS Alarm intresse för nya lokaler, Nerikes Brandkår behövde nya utrymmen för ledning och även länsstyrelsen hade vissa behov.
– Vi såg behov av en riktig ledningscentral, förr har det varit lite mer "taxicentral". Efter 25 år kan jag konstatera att samverkan fungerar bra i fält. Men på den andra nivån, i ledningsarbetet, finns en del att göra. Och det är där vi är nu, säger Berggren.
Inriktningen är att sätta den nödställde i fokus. Den som larmar vill snabbt ha hjälp, inte ringa fler samtal eller upprepa information. Bättre samverkan ska i slutändan ge snabbare utlarmning och bättre service till invånarna.
– Med gemensamma processer, lokaler, tekniklösningar och utbildningar tror vi på bättre samhällsförmåga. Och förhoppningsvis innebär det fler räddade, färre egendomsskador, lägre kostnader.
Trygghetens hus i Östersund, där en rad myndigheter samsas och samarbetar, är en förebild när Örebro bygger det man kallar en samhällsgemensam central. Trygghetens hus kommer dock att förlora bredd, polisens larm- och ledningscentral i regionen ska placeras i Umeå. Örebro-projektet har även sneglat på samverkansprojektet i Stockholm.
Den samhällsgemensamma larm- och ledningscentralen byggs på Försvarsmaktens område med Fortifikationsverket som fastighetsägare. Polisen hyr lokalerna och hyr ut i andra hand till övriga intressenter. I huset kommer även att finnas en utbildningsanläggning och kontorslokaler. Ambitionen är att bygget ska vara klart vid ingången av 2019.
Medverkar gör Polismyndigheten, SOS Alarm, Försvarsmakten, Länsstyrelsen i Örebro, Örebro kommun, Nerikes brandkår och MSB. Projektet får 10,9 miljoner i bidrag från krisberedskapsanslaget.