Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Attundas modell sprider sig

Attunda Brandkår har fått mycket uppmärksamhet för sin nya station i Sollentuna, som inte har separata omklädningsrum för män och kvinnor. Istället finns enskilda omklädningsbås och individuella duschbås för alla.

Publicerad: 2021-03-22

Också internationellt har modellen blivit känd. Den lilla staden Sysmä i södra Finland invigde i fjol sin nya station, inspirerad av Attundas modell.

– Vår gamla station hade vi i femtio år. Vi hoppas att den nya ska stå ungefär lika länge, och vi har funderat på vad som behövs i framtiden. Troligen får vi flera kvinnor som brandmän, säger Taneli Rasmus, som var teknisk chef när Sysmäs nya station byggdes.

En annan nödvändig förändring var att säkerställa en bra sanering efter insats. Också där fyller Attunda-modellen de behov Sysmä ser framför sig.

– Vi får bästa möjliga sanering för alla anställda, och vi behöver inte hålla på och gissa hur många kvinnor vi har i framtiden och låsa fast oss med storleken på omklädningsrummen. Just nu har vi bara ett par kvinnor anställda, men jag tror att tiderna ändrar sig. Lösningen främjar dessutom allas integritet.

Finlands regering som tillträdde i december 2019 har tillsatt en arbetsgrupp för att främja jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten. I Finlands frivilliga brandkårer är nio procent av brandmännen kvinnor, men bland de heltidsanställda är de bara två promille.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen