Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Ransomware-attacker mot vården

Amerikanska myndigheter har varnat om att sjukvårdssektorn i USA blivit utsatt för större hot från ransomware-aktörer.
Även i Sverige ser man en ökad aktivitet av den här typen av cyberattacker.

Publicerad: 2020-12-12

– Det finns definitivt anledning för vårdsektorn att ta varningarna på allvar. Detta är ett tillfälle att särskilt stärka sin motståndskraft mot ransomware, säger Peter Jonegård, chef för enheten för incidenthantering på MSB.

Det var den 28 oktober som amerikanska CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) publicerade informationen om ökade hot.

Eftersom ökad aktivitet noterats även i Sverige gör funktionen Cert-SE vid MSB en riktad insats för att försöka motverka att ransomware drabbar den svenska hälso- och sjukvårdssektorn.

– CISA och vi har sett tecken på kampanjer som riktas mot Sverige. Eftersom det är ett ansträngt läge för sjukvården har vi därför valt att kontakta organisationer inom hälso- och sjukvårdssektorn i syfte att informera om hotbilden samt informera om åtgärder de kan vidta för att avgöra om de är drabbade.

Vad uppmanas hälso- och sjukvårdssektorn att göra?

– Vi har tidigare i år tillsammans med FRA, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten tagit fram rekommendationer som kan användas inom hälso- och sjukvårdssektorn för att öka motståndskraften mot ransomware. Rekommendationerna innehåller tekniska säkerhetsåtgärder som organisationerna kan vidta och även råd till beslutsfattare om hur det systematiska informationssäkerhetsarbetet kan förbättras, säger Peter Jonegård.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen