Jordbävningen inträffade 06.46 i morse (14.46 japansk tid). Skalvet skedde en mil under havsytan, 13 mil nordost om Japans kust, och mätte 8,8 på richterskalan. En upp till tio meter hög Tsunamivåg sköljde in över japanska kusten och har drabbat Tokyo (38 mil från skalvets centrum) där bland annat två flygplatser stängts.

MSB har inte fått några förfrågningar om hjälp.

- Sånt brukar klarna över tid. Men Japan har bra beredskap och historiskt brukar landet inte efterfråga hjälp. Dessutom är avståndet stort. Att skicka en större styrka ser vi inte som ett scenario, säger Stina Sjölin.

EUs övervaknings- och informationscenter har dock begärt in uppgifter om vad Sverige kan hjälpa till med om en förfrågan skulle komma från Japan.

Under fredagen förberedde MSB att skicka iväg ett antal personer  som stöd till Sveriges ambassad om det skulle behövas. Ambassaden lämnade under eftermiddagen besked om att hjälp inte behövdes.

Enligt uppgifter från UD finns ungefär 500 svenskar registrerade i Japan, dessutom beräknas ytterligare 1 000 befinna sig i landet. Den svenska ambassaden utrymdes tidigt under fredagen.

- Det vi förberedde var en grupp med några personer som har erfarenhet från att jobba i stödstyrka, samt någon som jobbat i sök- och räddningsstyrka som kan göra en bedömning av hjälpbehovet, säger David Norlin, MSB.