• Herman Persson, porträttDu var med och räddade livet på en kvinna som fått hjärtstillestånd?

– Det var 100 meter från brandstationen, så jag var där på 15 sekunder. Hon hade fått hjärtstopp i bilen och kört in i ett stenfundament. Jag satte genast igång med HLR och kollegorna kom efter fem minuter och kunde bistå mig.
 

  • Räddade du livet på henne?

– Nej, det gjorde ambulanspersonalen som kom sex minuter senare. De fick liv i henne med defibrillatorn. Men när jag gav första hjälpen såg jag efter två vändor med inblåsning och kompressioner att färgen kom tillbaka i hennes ansikte. Kanske hjälpte den snabba insatsen till att undvika att hon fick men av hjärtstoppet.
 

  • Och nu har ni köpt in egna defibrillatorer?

– Ja, till stationerna i Dorotea och Åsele kommuner samt bilarna som vi har i beredskap.
 

  • När ska ni använda dem? Ni åker ju inte på IVPA-larm.

– Det kan ju vara egen personal vi ska rädda. Men vi kan även hamna i situationer där de behövs. Defibrillatorer finns ju på andra arbetsplatser där personal får använda dem.
 

  • Har landstinget i Västerbotten synpunkter?

– Det vet jag inte. Det är ingen hemlighet att vi vill åka IVPA. Men när landstingets intresse är svalt, och det är ont om pengar, kan inte vi göra något. Jag anser att vår viktigaste uppgift är att rädda liv, om det sedan räknas som räddningstjänst eller sjukvård spelar nog mindre roll för den drabbade.
 

  • Skulle ni rädda fler liv? 

–  Ja. Jag har varit med i två situationer där liv räddats, båda var hjärtstopp. Vi lägger så mycket resurser på rökdykning, men inte fan räddar vi ofta liv vid rökdykning. Få har gjort det, men många har räddat liv vid IVPA. Det är bättre att lägga mer resurser på klippverktyg, sjukvårdsutbildning och fler hjärtstartare.