Faksimil från Sirenen

Artikel i Sirenens reportage från Japan om hur Tokyoborna utbildas i hur man agerar vid jordbävning.

 

Virtuell verklighet, tredimensionell bio och regnstorm i 30 sekundmeter.

Allt i en inramning som för tankarna om inte till rymdåldern så åtminstone in i framtiden.

Följ med till Tokyos självskyddscentrum, tre anläggningar för att lära folket att klara katastrofer.

– Spejsat, skulle svenska ungdomar säga.

Att förebygga är att se in i framtiden. Och det har verkligen räddningstjänsten i Tokyo gjort med sina självskyddscentrum, eller Bosaikan. I anslutning till tre brandstationer i stan har de imponerande anläggningarna byggts upp.

Informationen är på japanskt vis korrekt och metodisk. Men samtidigt får alla, stor som liten, leka sig fram till kunskap. Det handlar om att lära alla att klara ett nödläge, och det handlar i mycket om praktiska uppgifter.

Den första anläggningen vid Ikebukuro invigdes för elva år sedan. Den senaste i Honjo är den mest exklusiva (kostade 1,2 miljarder kronor inklusive brandstationen i samma hus) och tekniskt avancerade.

– Vi har haft över 500 000 besökare bara i Ikebukuro, säger anläggningens chef Hideo Shimizu.

 

Det är under devisen ”låt oss bygga en säker stad” som dessa tre Bosaikan kommit till. Och säkerhet i Tokyo handlar mycket om hur man agerar vid en jordbävning.

– Det är det folk är rädda för. Efter jordbävningen i Kobe blev det en rusch hit, vi hade 10 000 besökare på kort tid, säger Shimizu.

Ett besök på någon av anläggningarna börjar med en tredimensionell film om en jordbävning år 2010.

Det tredimensionella ger känslan av att saker faller över dig i biosalongen. Stolarna skakar och det mullrar i lokalen. Det är spänning och inga pekpinnar.

Avsikten är förstås att filmen ska göra besökaren mer mottaglig för information under resten av det cirka tre timmar långa besöket. Det fungerar onekligen.

 

Det här en del av vad besökarna får öva eller lära:

 • Simulerad jordbävning. Slå dig ner vid köksbordet, gasspisen är på
  och middagen under tillagning. Då börjar det skaka. Kökets lösa detaljer ramlar över dig. Slå av spisen för att undvika brand och ta skydd, är budskapet.
 • Tecknade filmer för barn där larmnumret 119 är tongivande.
 • Evakuering ur brinnande byggnad. Röken väller in, det är kolsvart. Genom en labyrint av dörrar, en del öppna och en del stängda, ska du hitta vägen ut. Det finns flera återvändsgränder.
 • Använd brandsläckaren rätt. Spisbrand visas på storbild och du ska släcka. Sprutar du på rätt ställe släcks branden.
 • Träna på att larma. Träning i att snabbt och korrekt ge larmcentralen bra information. Besökaren pratar med en dator.
 • Första hjälpen. Aktiv träning på dockor.
 • Simulerad regnstorm. Ta på dig ett regnställ och kliv in ett rum där det börjar blåsa 30 sekundmeter och vräka ner 200 millimeter regn. Mest för upplevelsen, men också för att inse hur man skyddar sig själv i dylikt väder.
 • TV-spel, liknande Super-Mario.Du hoppar dig förbi hinder för att överleva. En lek som lär dig mer om vad du bör göra vid en jordbävning.
 • Virtuell verklighet. Sätt på en form av mask och du ska exempelvis ta dig ut ur en rökfylld lokal. En bildskärm visar lokalen efter hur du vrider huvudet. Böjer du huvudet ner visar bildskärmen golvet. För unga en tävling att på tid göra rätt saker.
 • Förebyggande utrustning och larmcentral. Avsedd för säkerhetschefer, brandmän eller motsvarande vid industrier. Här finns chansen till riktad utbildning.
 • Avslutande digital frågetävling där du kan kontrollera att du lärt dig något och i så fall får du ett certifikat.

– Rökdelen tycker besökarna är mycket intressant. Det jag tycker vi måste ägna oss mer tid åt är första hjälpen, även om det är svårt att lära ut. Samtidigt måste vi trots allt koncentrera oss på vissa saker. Mer avancerad utbildning sköter Röda korset och andra, säger Shimizu.

Den största gruppen besökare i Ikebukuro är privata företag. Statistiken förs noga och av 500 000 besökare kom 129 000 från privata företag.

– De privata företagen kommer ofta hit med sina nyanställda.

Andra stora grupper är föreningar/organisationer med 70 000 besökare och lika många skolelever. Dryga 100 000 var privata besök. Vi får också veta att Ikebukuro haft 12 svenska besökare.

 

Besöken är gratis. Syftet när första Bosaikan invigdes för elva år sedan var att nå ut till allmänheten.

– På den tiden var bostadsbränderna fler och vi fann det nödvändigt att nå privatpersoner med information, företagen når vi ofta ändå.

Självskyddscentrumen är ganska stora apparater. I Ikebukuro finns 21 anställda instruktörer. Anläggningarna ägs tillsammans av räddningstjänsten och en privat organisation för Tokyos katastrofförberedelse. Räddningstjänsten är i sin tur delägare i organisationen.