Anders Lindblom från Kungsbacka är en av 25 kursdeltagare i MSB:s populära 20 veckor långa grundutbildning för skorstensfejare, eller sotare i dagligt tal, som i höst för första gången även erbjuds som distanskurs.


- Jag har längre velat gå MSB:s utbildning för skorstensfejare, men min familjesituation har gjort att jag inte kan vara borta 20 veckor på raken. När nu möjligheten kom att läsa kursen på distans nappade jag direkt! Den här utbildningsformen passar mig perfekt, säger Anders Lindblom.


Under den 20 veckor långa utbildningen varvas distansstudier med närträffar vid MSB:s utbildningsplats för skorstensfejarutbildningarna i Rosersberg strax norr om Stockholm.
- Utbildningen är upplagd med elva veckors distansstudier, fyra veckors närträffar här på Rosersberg och sju veckors LIA (lärande i arbete). Eleverna är entusiastiska och än så längre har det inte varit några problem med studiedisciplinen när de ska läsa själva på hemorten, berättar Andreas Nilsson, lärare på MSB:s skorstensfejarutbildning i Rosersberg.


Vid den senaste reguljära utbildningsomgången våren 2012 hade MSB drygt 90 sökande till de 28 platserna för skorstensfejarutbildningen. När MSB valde att erbjuda utbildningen på distans hösten 2012 ökade antalet sökande till närmare 250 stycken.
- Dessutom har vi rekordmånga kvinnliga studerande i höst. Av höstens 25 kursdeltagare är nio kvinnor, det vill säga nästan 40 procent och det är rekord, vilket vi tycker är mycket glädjande, säger Andreas Nilsson.


Två av dessa kvinnor är Mari Norberg från Örebro och Therese Svedberg från Göteborg. De är hittills mycket nöjda med utbildningen.
- Jag har kompisar som arbetar som sotare så jag har längre varit nyfiken på yrket och därför sökte jag och kom in nu i höst. Det verkar vara ett roligt och omväxlande jobb, säger Therese Svedberg samtidigt som hon och de övriga i gruppen får lära sig att tillverka en borre (knåparmoj för borste…).

 

- Även om vi bara träffas under de fyra närträffarna på Rosersberg har vi väldigt bra kontakt i vår studiegrupp. Vi har ju ett eget ”klassrum” på webben där vi träffas virituellt och gör våra grupparbeten mellan närträffarna. Det gör att vi har en väldigt bra sammanhållning i gruppen trots att vi är spridda ute över hela landet, inflikar Mari Norberg.


Till våren genomförs skorstensfejarutbildningen åter som reguljär utbildning på plats i Rosersberg och tanken är att man i framtiden varvar distanskurser med reguljärkurser.
- Eftersom det här fallit väl ut har vi även börjat snegla på vår påbyggnadsutbildning till skorstensfejartekniker för att se om vi i framtiden ska kunna erbjuda även den som distanskurs som komplement i vårt kursutbud, säger läraren Andreas Nilsson.