Vagnhallen på Västerviks brandstation är sig inte lik denna 
dag när femtiofem färgglada förskolebarn tågar in i sällskap med sina 
lärare.

Femtiofem förväntansfulla fyra- och femåringar från förskolorna Tallen och Resedan tågar in i vagnhallen på brandstationen och slår sig ner på de utbredda brandfiltarna.


In kommer Fanny Flamma, superhjältinna med mantel, vippande antenner med stjärnor och en läppstiftsmålad ansiktsmask.
Under den korta pjäsen hinner hon rycka ut två gånger och rädda Grin-Olle, som först drabbas av rökutveckling i teven och sen glömmer popcornkastrullen på plattan.


Fast andra gången minns han Fannys råd om att krypa under röken fram till telefonen.
– Vad var det jag skulle ringa nu? Ett-ett-sju? undrar han.
– Nej! Ett-ett-två! hojtar den engagerade publiken.


Pjäsen avslutas med att ensemblen sjunger sin egenskrivna sång om ”Rädda, varna, släck, så tar vi elden väck” och så får barnen åka brandbil.
– Det var jätteroligt! Grin-Olle var så busig. Han poppade popcorn på spisen, fast det ska man inte. Man ska poppa dom i mikron, förklarar lilla Tyra Jonsson efteråt.


Förskollärarna Gunnel Olsson och Bea Mosesson är imponerade av föreställningen.
– De är ju inte professionella skådespelare, men de var jättebra!

 
De vet inte att brandmännen/skådespelarna Elinår Friberg, Erik Flink och Christian Fridsta var nära att ställa in några veckor innan. De hade försökt skriva manus och låtar på kvällarna när det var lugnt på skiftet, men det var svårt att få tid och ingen hade hunnit ordna med scenen.
Inte förrän Joakim Engström, som går utbildningen Skydd mot olyckor och som har gjort sin praktik i Västervik, resolut började planera scenografin och snickra kulisser.


– Jag ville att teatern skulle bli av, säger han som också spelar Jocke brandman.


Joakim Engström gick estetiskt gymnasieprogram, precis som Elinår Moberg som älskar att få bruk av sina teaterkunskaper för att informera.
Fanny Flamma har hon använt tidigare också, i samband med Öppet hus.
– Jag ville göra en kvinnlig superhjälte, säger Elinår Moberg.
Det är ett smidigt sätt att få in jämställdhet i uppdraget att lära barn förebygga bränder.

 
 Erik Flink är för dagen sminkad med groteska svarta ögonbryn och uppstoppad med en rejäl mage och har som Grin-Olle en skrattretande gnällig dialekt.
Han har scenvana både som musiker och från biroller i tevesåpor. Till vardags är han brandman och en av MSB:s regionala jämställdhets- och mångfaldsutvecklare.
Västervik har fått bidrag från MSB både för att ordna prova-på-dagar, för att göra en film och för barnteatern.


Prova-på-dagar för kvinnor och personer med invandrarbakgrund börjar bli etablerat.
– Och filmen fick bra respons när den var klar. Men barnteater… Några kollegor tyckte nog att det var så långt från räddningstjänst man kan komma, säger Erik Flink när premiären är över och gruppen pustar ut.
– Fast det var flera av de äldre som kanske inte har varit så entusiastiska som kom och sa ”skitbra! Alltså, jag menar det!”. Om vi skulle säga nu att barnteatergruppen vill ha fler medlemmar, då tror jag att flera skulle anmäla sig! säger Christian Fridsta. Han har stått för musiken och är i samma arbetsgrupp som Elinår och Erik.


Ungefär som ambulanssjuksköterskan Mia Wernholm. Ambulansen delar lokaler med räddningstjänsten och hon krävde helt enkelt att få en biroll när hon såg de repeterande brandmännen.
– Jag har spelat lite amatörteater för länge sen, berättar hon.
Femtiofem av Västerviks förskolebarn har sett brandmännens pjäs, men det finns många barn kvar.


Roger Landelius är ställföreträdande räddningschef. Han vill inte lova en fortsättning. Det är trots allt lite kostnader med vikarier.
– Men det här var ju lyckat och det är klart att fler borde få se det. Det vore väldigt bra om vi kunde komma ut till barnen på landsbygden också.

 

Ensemblen utgörs av LIA-praktikanten Joakim Engström, 
ambulanssjuksköterskan Mia Wernholm samt brandmännen Elinår Moberg, 
Erik Flink och Christian Fridsta.