Jonas Hägglund från Örnsköldsvik berättade om sin vision att kommunens alarmeringscentral ska kunna se positionen för alla rakelmobiler och snabbt kunna styra hjälp till en olycka eller till en åldring som har hemtjänst och som har larmat.

– Säg att två bilar krockar på Sätervägen. Alarmeringscentralen ser att en bil från kommunens gatu-och parkavdelning gör gatuarbeten på Häggvägen, någon minut därifrån. Då ropar larmcentralen via Rakel till gatuarbetarna att de ska bege sig till Sätervägen och hindra att fler bilar blir inblandade i olyckan, i väntan på att räddningstjänsten hinner fram.

 

Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg samarbetar i Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Närf. Men när det gäller hemtjänsten har de fyra kommunerna separata organisationer.

Hans Därnemyr, Närf, vill i framtiden se en gemensam larmcentral så att den bil som befinner sig närmast den brukare som har larmat också är den som rycker ut, allt för att vinna tid.

 

Dialogmötet i Nyköping var MSBs andra om sambruk. Det första hölls i Göteborg i juni 2013. Båda mötena har riktat sig till de kommuner och organisationer som på ett eller annat sätt har visat intresse för sambruk av samhällets jourresurser, över förvaltningsgränser och kommungränser.

 

Det tredje dialogmötet kommer att hållas i april i Varberg.För ett drygt år sedan bildade Varberg tillsammans med Falkenberg Räddningstjänsten Väst som bland annat är arbetsgivare för de båda kommunernas undersköterskor i natthemtjänsten och trygghetspatrullen.