Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Förstod inte hur stor branden var"

Bristande lägesbild – räddningsledningen förstod inte hur stor branden var – och brister i samordningen av de resurser som fanns bidrog till att skogsbranden i Västmanland blev den största i modern tid.

Ministern som ska styra krisberedskapen

Den nya regeringen samlar krisberedskapen på justitiedepartementet. MSB lämnar försvarsdepartementet och hamnar tillsammans med polisen och Kustbevakningen under den nye inrikesministern.
– Det handlar delvis om myndighetsstyrning. Redan idag samarbetar polisen och Kustbevakningen och MSB, som har ett övergripande ansvar, men det blir effektivare myndighetsstyrning av att det är samordnat på en minister, säger Anders Ygeman.

Systematisk uppskalning viktigast

– Den absolut viktigaste erfarenheten är att vi måste bygga ett system för uppskalning av insatser. En systematisk uppskalning är absolut nummer ett.

Vi litar för mycket på nätet

På internet lever vi inte som vi lär. Vi säger att vi inte litar på företeelser på nätet men det hindrar inte att vi använder dem.


– Det finns en tydlig diskrepans mellan uttalad tillit och praxis. Man kan vara väldigt kritisk mot ett system, men använder det i praktiken.

Helikopterbranschen vill diskutera rutiner

Många räddningschefer tvekar ofta av ekonomiska skäl att använda helikoptrar. Men ju tidigare det sker ju lägre blir kostnaderna säger helikopterbranschen. Deras råd är att bygga upp ett samarbete innan det börjar brinna.

Bygga broar mellan teori och praktik

Ett hundratal personer från myndigheter, länsstyrelser, kommuner, universitet och privata företag deltog i MSBs årliga Samverkansseminarium vid MSB Revinge.

Vad lärde vi av Tsunamin?

På annandag jul är det tio år sedan tsunamin dödade 543 svenskar i Sydostasien.
Vad lärde vi oss?

Mer praktik än byråkrati

När den stora skogsbranden var under kontroll bildade länsstyrelsen en särskild krishanteringsorganisation för att ta hand om efterarbetet.
– Med fyra kommuner och 200 skogsägare var det så stort att det inte gick att bara sluta, säger Åke Jacobsson, chef för länsstyrelsens krishanteringsorganisation.

MSBs största insats

Ebola-insatsen i Liberia är den största MSB gjort.
Den har krävt mycket samarbete och samordning med andra svenska myndigheter och experter.

Ebola dödar och skrämmer

Ett av hoten för ökad spridning av ebola har varit rädslan för smittan. Många tvekade att medverka.

Samtidigt larmades om risk för galopperande smittspridning om inte hjälpen snabbt ökade.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen