Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Försämrad katastrofmedicin behöver nationella riktlinjer

Hur hänger krisberedskap och katastrofmedicin ihop? Är det dags att skrota begreppet katastrofmedicin och i stället tala om samhällsstörningar. Flera var inne på det under seminariet Bomber och granater – vad ska sjukvården klara av? på Mötesplats Samhällssäkerhet 2015.

"I stan fungerar allt"

Efter stormen Simone 2013 ställde sig Göteborg stad frågan: vad ska våra medborgare klara själva vid en kris? Det mesta i tre dygn blev svaret och som en konsekvens av det startades kampanjen 72 timmar.

Tunneln ser ljuset – från miljöskandal till verklighet

Arbetet startades för 23 år sen, en miljöskandal satte stopp i åtta år. Men nu är det dags; 13 december öppnas tågtunneln genom Hallandsåsen för trafik.

Arbetet med infosäkerhet eftersatt i kommunerna

Färre än hälften av landets kommuner arbetar systematiskt med informationssäkerhet.

Öva samverkan med Lego

Desktop Walkthrough – ett lättsamt sätt att testa samverkan inför en oväntad händelse.

Nya nationella riktlinjer

80 nationella talgrupper.
Alla organisationer ska ha en sambandsledare.
Det är några av nyheterna i de nya nationella riktlinjerna för användningen av Rakel.

Sjuksköterskorna fick fart på Virve

På sjukhuset i Vasa låg Virve-apparaterna i flera år oanvända och samlade damm. Ända tills sjukhuset drabbades av ett stort elavbrott.

Sveriges Radio släpper VMA fritt

Sveriges Radio öppnar för vem som helst att prenumerera och automatiskt publicera VMA-meddelanden på sin egen webbplats.

Ett nytt Linköping

Vi har ett nytt Europa. Vi har ett nytt Sverige. Vi har nya förutsättningar för alla oss som arbetar med samhällets säkerhet. Kartan ritas om och vi måste orientera oss på nytt.

Kräver mjukare krisberedskap

Tyngdpunkten i krisberedskapen behöver flyttas för att skapa en bättre balans mellan hårda tekniska frågor och mjuka sociala frågor. Det anser SKLs ordförande Lena Micko.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen