Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Sverige och Polen övade krishanteringsförmåga i Driver

EU-projektet Driver ska utveckla krishanteringsförmågan i Europa.
Under tre dagar medverkade ett 40-tal deltagare från Sverige och Polen i simulerad miljö för att prova och testa lösningar för internationell samverkan.

Räddningstjänsten ska vara kommunal

En majoritet av landets räddningschefer säger nej till ändrat huvudmannaskap.

Ser över begreppet räddningstjänst

MSBs slutsats efter skogsbranden är att myndigheten behöver ta en ännu tydligare roll i arbetet med att utveckla och stärka samhällets krisberedskap.

Nya principer för aktivare krishantering

De principer som hittills styrt svensk krisberedskap leder till passivitet. I sitt svar på regeringsuppdraget Stärkt krisberedskap efter skogsbranden i Västmanland 2014 föreslår MSB att krisberedskapen ska vägledas av mer handlingsinriktade förhållningssätt.

Styrkeledaren misstänkt för  vållande

Styrkeledaren vid trafik­olyckan utanför Örkelljunga i april då en brandman omkom har delgivits misstanke om vållande till annans död.

– Skulle det leda till åtal och han blir fälld har jag svårt att se att styrkeledare i framtiden tar på sig det här ansvaret, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Conny, 70, rycker fortfarande ut  "Har lätt att hålla mig tränad"

Conny Lundholm fyllde jämnt i april. 70 år.
Men larmstället har han inte hängt undan.

Stockholms mall ger konkreta åtgärder

Samverkansregion Stockholm har tagit fram en egen mall som används när man samlas för att diskutera inriktningar.

Dags göra praktik av grunder för samverkan

– Vad krävs för att gå från vacker modell till bister verklighet? Jag är nog inte ensam om att tycka det är svårt att bedriva implementering.
Det sade Ola Slettenmark, länsstyrelsen Stockholm, på seminariet om gemensamma grunder för samverkan och ledning i Revinge.

Modell för samverkan sprids i landet

Indikatorer för samverkan efterlystes.
– Vi satte upp en vision om slutmålet. Sen backade vi tillbaka för att komma fram till vad varje aktör skulle göra i varje skede, säger Henrik Lidberg, Katastrofmedicinskt centrum (KMC) i Linköping.

Äga händelsen och lämna över ansvar - inbyggda tankefel

Ingen äger hela händelsen, ansvar för insats lämnas inte över.
– Det är inbyggda tankefel, säger Erik Cedergårdh, ställföreträdande räddningschef i Storgöteborg.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen