Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Himlen måste sakna en ängel

– Jag vill sprida ett budskap om hopp. Att man inte ska ge upp och att det kan bli mycket bättre än man tror även om det ser väldigt mörkt ut.

MSB ger ut handbok i att möta påverkan

– Jag känner mig trygg i att vi har gjort ett bra arbete. Däremot är det omöjligt att mäta om det är tillräckligt eller inte.
Det säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef som lett arbetet med att förhindra att det svenska valet påverkas av främmande makt.

Kommuner tvingas in i systemledning

Statens och kommunernas styrning av räddningstjänsten blir skarpare
Övertagande av räddningstjänst och tillsyn över kommunerna flyttas från länsstyrelsen till MSB
Alla räddningstjänstorganisationer måste ingå i en systemledning
Bestämmelserna för rökdykning ses över
Ändringar i reglerna så att A-kassan inte blir ett hinder

MSB lovar kraftsamla

Räddningstjänsten ska få högre prioritet hos MSB. Det lovade myndighetens nye generaldirektör under Brand-konferensen i Göteborg i slutet av maj.

SOS Alarm föreslås ansvara för 112

En ny författningsstyrd nationell alarmeringsfunktion, ny alarmeringslag. Och med SOS Alarm som ansvarigt för alarmeringstjänsten.Det föreslås i den senaste 112-utredningen.

Med Sitac nyttjas helikoptern effektivt

En erfarenhet från skogsbranden i Västmanland 2014 var att samverkan mellan räddningsledningen och de flygande enheterna inte fungerade.
För att det inte ska upprepas har befäl inom räddningstjänsten utbildats i Sitac-modellen som används internationellt vid skogsbrandsbekämpning.

”Ni utgör grundbulten för tryggheten”

– Ni och era kollegor utgör en grundbult för trygghet och säkerhet i samhället. Vårt ansvar som beslutsfattare är att se till att era förutsättningar att utföra det arbetet förbättras. Och det är vi fast beslutna att göra.

Kapade vajerräcke i fullskaleförsök

För två år sedan omkom en brandman i samband med en trafikolycka utanför Örkelljunga efter att en vägräckesvajer släppt. Sedan dess har det funnits delade meningar om säkraste sättet att hantera en spänd vajer. Efter ett unikt fullskaleförsök vet man mer.
– Nu känns det som vi står på en bättre grund för att ge vägledning, säger Marianne Stålheim, enheten för kunskapsutveckling på MSB.

Forskarskola med sikte på räddningstjänsten

Kommunal räddningstjänst behöver mer forskningsbaserad kunskap och metodik.
Få personer där har forskarerfarenhet. Därför startas en forskarskola på deltid för så kallade kommundoktorander.

Räddningstjänsten och försvaret delar personal

Personalförsörjning är ett bryderi för många.
Försvarsmakten och räddningstjänsten i Östra Blekinge samarbetar och försöker dra nytta av varandra.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen