Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Viktiga för totalförsvaret

Frivilliga överlag och kanske särskilt frivilligorganisationerna är en viktig resurs vid stora händelser men även för totalförsvaret. Därför beslöt regeringen att skjuta till 25 miljoner till frivilligorganisationerna vid sommarens skogsbränder.

40 000 mil i bil utan ersättning

40 000 mil i bil för att sköta brandflyget. Utan ersättning.
– Det finns en smärtgräns. Någon form av reseersättning måste vara rimligt, säger Thomas Alexandersson, kårchef för Frivilliga flygkåren, FFK.

Länsstyrelsen skriver avtal

– Den lärdom vi dragit är att vi upprättar samarbetsavtal med frivilligorganisationer som spontanfrivilliga får vända sig till vid nästa händelse.

MSB skriver avtal om helikoptrar – kommunerna nyttjar gratis

Sverige behöver helikoptrar och flygplan för kunna bekämpa skogsbränder i framtiden.

Jobbar för nästa generation

– Jag försöker skotta framför nästa generation, för vägen är inte skottad. Jag visar gärna mig som en förebild för att locka fler, för det är ett fantastiskt yrke.

Tror på goda förebilder

Räddningstjänsten Storgöteborg har tolv heltidsbrandmän i utryckning som är kvinnor.– Och fler är på väg in, säger Mikael Wennerbeck, hälsosamordnare på räddningstjänsten.

En fråga om rättighet

Antalet kvinnor i räddningstjänsten blir fler – men det går sakta. 1997 anställdes den första kvinnan som heltidsbrandman och 2017 var de 251, eller 5 procent av landets 4 881 heltidsbrandmän. Med nuvarande takt skulle MSBs mål om 40 procent kvinnor inom heltid ta 105 år.

Michaela blev pionjär

– Jag tycker verkligen kvinnor ska försöka bli brandmän om de vill. Det är ett fantastiskt jobb.
Det säger Michaela Tjernberg, som 1997 blev landets första kvinnliga heltidsbrandman.

Bättre samlad kraft med enhetligt ledningssystem

Målet är likhet i organisation, arbetssätt, nomenklatur – egen och samlad kraft ska ökas.
Det handlar om ett projekt för enhetligt ledningssystem inom kommunal räddningstjänst som MSB startat.

Föreslår ansvar för olyckor inom hem och fritid

Kunskap om olycksfall i hem- och fritidsmiljö har gått förlorad de senaste åren, ingen myndighet har i dagsläget det övergripande ansvaret.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen