Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Leksand kan självskydd – få allvarliga olyckor

Inga svåra bostadsbränder på flera år. Räddningstjänstens arbetstid under insats har minskat med 80 procent.
Invånarna i Leksand tycks ta ansvar för sitt eget skydd.
– Intresset för utbildning har varit stort. Från byarna har de ringt som tokiga, säger Mats Brolin.

Förbud mot gasoldriven sprej övervägs

MSB vill förbjuda punkteringssprejer med gasol som drivgas från 1 juli nästa år. Omöjligt anser tillverkarna eftersom det i dagsläget saknas alternativ.
Dödsfallen har skakat om däcksbranschen och efter olyckan i Jordbro vädjade Däckspecialisternas riksförbund på sin hemsida om ett tillfälligt säljstopp av punkteringssprej. I januari rekommenderade Svensk bensinhandel sina medlemmar att ta bort punkteringssprejerna ur sitt sortiment tills myndigheterna är färdiga med sina utredningar.

Ökad risk med punkteringssprej

Karlstad

Punkteringssprej i däck kan utgöra en ökad risk vid brand. Det konstaterar MSB efter ett test där det eldades däck med och utan punkteringssprej.Ett fall resulterade i en nästan meterlång sticklåga från ventilen, ett andra i en explosion och ett brinnande gasmoln.

Mångfaldsfrågorna i fokus för MSB på Pride-festivalen

Att öka mångfalden inom räddningstjänsterna står högt på MSB:s dagordning och som ett led i arbetet medverkade MSB i årets upplaga av Pride-festivalen i Stockholm tillsammans med bland andra Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten syd.

Skred kostade halv miljard

Kostnaderna för skredet vid E6 i Småröd 2006 har beräknats till 158 miljoner kronor. En djupanalys visar att den verkliga samhällskostnaden är minst 519 miljoner kronor.

Skövdes stegbil för bred för utrymning

Invånarna i tre höghus på Henriksbergsgatan i Skövde har i flera år saknat en alternativ utrymningsväg vid en brand. Räddningstjänstens höjdfordon är för brett och kommer inte intill för att rädda boende på de två översta våningarna.

Diplomati och radiodisciplin i Kosovo

– Det gäller att ha tungan rätt i mun i det här jobbet.  Annars blir det tyst i radion.
Morgan Wemanis från Kinna är en av de som ansvarar för radiokommunikationen i EULEX-uppdraget i Kosovo.
Det är särskilt de norra delarna av Kosovo som ställer radiofolkets diplomatiska förmåga på prov. I trakterna kring Mitrovicha är befolkningen till större delen serbisk och har inte accepterat vare sig FN:s eller EU:s uppdrag i det land som de fortfarande anser vara serbiskt och lyda under serbisk lag.

Rivstart för skolorna

MSBs skolor i Sandö och Revinge har haft en rivstart i den nya myndigheten. Revinge räknar med antalet kurser ska öka med närmare 30 procent i år och även i Sandö går verksamheten för fullt.

Klartecken för IVPA i Kronoberg

Räddningstjänsterna i Kronoberg kan börja åka på IVPA-larm.
– Äntligen. Vi har kämpat jättelänge för det här och det är glädjande att vi rott det i land, säger Jörgen Waldén, räddningschef i Värend.

Wisén årets kämpe

I somras deltog Stockholms brandförsvar och Räddningsverket i pridegalan i Stockholm. Drivande för deltagandet var Stockholms brandchef Jan Wisén och Räddningsverkets generaldirektör Göran Gunnarsson. Det var en medverkan som blev uppmärksammad.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen