Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Räddningsmodell vid bussolyckor på export till Ukraina

Den modell för räddningsarbete vid bussolyckor som tagits fram vid MSB på Sandö utanför Kramfors har slagit väl ut i Sverige.

Nu ska modellen gå på export. Bland annat har räddningstjänster i Ukraina visat intresse för metoden.

 

Utbildning ute på anbud

Tio kurser för utbildning i räddningsinsats (deltidsbrandmän) ligger ute på anbud.

Slut på smekmånaden för MSB

STOCKHOLM

MSB har fått ett år på sig för att hitta sin roll, men nu är smekmånaden över.

– Vi har medvetet försökt hålla tillbaka med uppdrag för att ge myndigheten en chans att bildas. Men i det nya regleringsbrevet händer en hel del saker en del saker.

Haiti, Camp Charlie: Inflyttningsklart

I morgon flyttar 50 WFP-anställda in i det basläger som IHP-länderna byggt. På söndag checkar ytterligare 100 in och på måndag 50. Då är det fullbelagt på ”Hotell Camp Charlie”, med dess nuvarande kapacitet. Men snart ska det beredas plats för ytterligare 100 personer är det tänkt.

Kriser kräver annan ledning

Vid stora olyckor och kriser fungerar inte traditionella kommandostrukturer.

I stället handlar ledningen om att samordna och ensa alla aktörer som arbetar utifrån egna problemtolkningar och mål.

Svårt lära från olyckor

GÖTEBORG

Allt fler gör olycksundersökningar men lärandet – att sprida erfarenheter och lärdomar i organisationen går fortfarande trögt.

Fördröjningarna från Tsunamin ska inte upprepas

STOCKHOLM

Obeslutsamheten och fördröjningarna vid tsunamikatastrofen 2004 ska inte upprepas vid nästa kris. Det har kriskansliet som uppgift att förhindra.

Samverkan som retorik fungerar inte

Göteborg

Samverkan har blivit ett modeord som förekommer i styrdokument på alla nivåer i samhället. Men formuleringarna är alltför luddiga och motverkar sitt syfte.

I verkligheten sker nästan ingen samverkan alls på olycksplatser. Det är först när alla har väl definierade uppgifter som verklig samverkan blir möjlig.

Satsa på mikro­övningar

Måste alla övningar vara så stora? Lär man sig mer för att övningen är stor?

Det tror inte forskarna Eric Carlström och Johan Berlin som i stället vill satsa på mikroövningar.

Förbud mot gasoldriven sprej övervägs

MSB vill förbjuda punkteringssprejer med gasol som drivgas från 1 juli nästa år. Omöjligt anser tillverkarna eftersom det i dagsläget saknas alternativ.
Dödsfallen har skakat om däcksbranschen och efter olyckan i Jordbro vädjade Däckspecialisternas riksförbund på sin hemsida om ett tillfälligt säljstopp av punkteringssprej. I januari rekommenderade Svensk bensinhandel sina medlemmar att ta bort punkteringssprejerna ur sitt sortiment tills myndigheterna är färdiga med sina utredningar.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen