Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Räddningshundar prövades – Första internationella testet i Rosersberg

Snabb, säker, snäll, uthållig och med tydliga markeringar när den hittar människor. Det är något av allt som krävs av de räddningshundar som MSB rekryterar för internationell insats inom sök och räddning.

Kriser kräver annan ledning

Vid stora olyckor och kriser fungerar inte traditionella kommandostrukturer.

I stället handlar ledningen om att samordna och ensa alla aktörer som arbetar utifrån egna problemtolkningar och mål.

Svårt lära från olyckor

GÖTEBORG

Allt fler gör olycksundersökningar men lärandet – att sprida erfarenheter och lärdomar i organisationen går fortfarande trögt.

Fördröjningarna från Tsunamin ska inte upprepas

STOCKHOLM

Obeslutsamheten och fördröjningarna vid tsunamikatastrofen 2004 ska inte upprepas vid nästa kris. Det har kriskansliet som uppgift att förhindra.

Brand bland fritidsbåtar blev dyr

Enligt tidningen Båtliv har en genomsnittlig fritidsbåt ett försäkringsvärde av 72.000 kronor. Om klassen ”liten båt” räknas bort blir genomsnittsvärdet 135.000 kr.
Det rör sig alltså om stora ekonomiska värden när en brand sprider sig i ett båtupplag.

Satsa på mikro­övningar

Måste alla övningar vara så stora? Lär man sig mer för att övningen är stor?

Det tror inte forskarna Eric Carlström och Johan Berlin som i stället vill satsa på mikroövningar.

Samverkan som retorik fungerar inte

Göteborg

Samverkan har blivit ett modeord som förekommer i styrdokument på alla nivåer i samhället. Men formuleringarna är alltför luddiga och motverkar sitt syfte.

I verkligheten sker nästan ingen samverkan alls på olycksplatser. Det är först när alla har väl definierade uppgifter som verklig samverkan blir möjlig.

Leksand kan självskydd – få allvarliga olyckor

Inga svåra bostadsbränder på flera år. Räddningstjänstens arbetstid under insats har minskat med 80 procent.
Invånarna i Leksand tycks ta ansvar för sitt eget skydd.
– Intresset för utbildning har varit stort. Från byarna har de ringt som tokiga, säger Mats Brolin.

Förbud mot gasoldriven sprej övervägs

MSB vill förbjuda punkteringssprejer med gasol som drivgas från 1 juli nästa år. Omöjligt anser tillverkarna eftersom det i dagsläget saknas alternativ.
Dödsfallen har skakat om däcksbranschen och efter olyckan i Jordbro vädjade Däckspecialisternas riksförbund på sin hemsida om ett tillfälligt säljstopp av punkteringssprej. I januari rekommenderade Svensk bensinhandel sina medlemmar att ta bort punkteringssprejerna ur sitt sortiment tills myndigheterna är färdiga med sina utredningar.

Ökad risk med punkteringssprej

Karlstad

Punkteringssprej i däck kan utgöra en ökad risk vid brand. Det konstaterar MSB efter ett test där det eldades däck med och utan punkteringssprej.Ett fall resulterade i en nästan meterlång sticklåga från ventilen, ett andra i en explosion och ett brinnande gasmoln.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen