Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Så tycker andra om alarmeringsutredningen

Alarmeringstjänstutredningen gick ut till 115 remissinstanser. Ytterligare 21 organisationer har lämnat yttranden. Här är några av dem i korthet.

MSB vill ta över alarmeringstjänsten

MSB anser att en statlig alarmeringstjänst bör placeras hos – MSB.
– Vi ser många fördelar med att integrera alarmeringstjänsten i MSB.  Jag ser att det skulle kunna bli riktigt bra, säger generaldirektör Helena Lindberg.

Fler synpunkter om alarmeringsutredningen

Ett urval av MSBs synpunkter i remissvaret på utredningen om Alarmeringstjänsten.

Släcksystem i bussar kan certifieras

Släcksystem i motorrum på bussar kan numera både testas och certifieras.
- Flera företag utför för närvarande provningar hos oss för att få sina släcksystem certifierade och kvalitetssäkrade, säger Fredrik Rosén på SP i Borås.

Döms öka bemanningen nattetid på vårdboende

Räddningstjänsten gick på nyttjanderättshavaren och krävde ökad bemanning nattetid på äldreboendet. Vårdbolaget anser att föreläggandet ska riktas mot fastighetsägaren och kräva installation av sprinkler. Både länsstyrelsen och nu Förvaltningsrätten ger räddningstjänsten rätt.

Blåljus-TV - action och budskap

Blåljusprogrammen behåller sitt grepp om tittarna. De räddningstjänster som medverkar ser en chans att föra ut sitt brandskyddsbudskap. Samtidigt framförs kritik mot att serierna ibland ger en missvisande bild av yrket.

"Vi vill visa att vi är professionella"

Brandmännen som deltar är positiva till tv-programmen och tycker att de ger en bra bild – om än inte hela – av yrket.

"Tycker vi tvättade bort machostämpeln"

– Man kan inte spegla verkligheten till hundra procent. Känslan jag har fått, och känslan från brandmän i programmet som jag haft kontakt med, är att de tycker det är något de kan stå för.

"Utnyttja TV för era budskap"

– Det handlar om ömsesidighet, att alla får ut något av det.
Det säger Malin Kvist, affärsutvecklare på produktionsbolaget Titan TV som gör 112 – på liv och död.

Blåljus-TV - befäster machoyrke eller förmedlar budskap?

Blåljusprogrammen är mycket populära. De räddningstjänster som medverkar ser en chans att föra ut sitt brandskyddsbudskap. Samtidigt framförs kritik mot att serierna ger en missvisande bild av yrket.
Kjell Wahlbeck, MSB, anser att de ensidigt betonar utryckningsverksamheten och cementerar bilden av ett machoyrke.

Den uppfattningen delas varken av de som medverkar eller tv-bolagen.
– Jag tycker vi tog ett bra grepp som tvättade bort mycket av machostämpeln när brandmän får sitta och berätta – som de gjorde ofta i Stockholm brinner – om extremt jobbiga upplevelser, säger Kajsa Lindohf på MTG TV.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen