Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Överhettade element

Brandutredarprogrammet har tidigare påtalat hur oljefyllda el-element kan bli överhettade och orsaka brand.

Bland annat berättade vi under ”Erfarenheter” i Sirenen nummer 2/2004 om hur man på ett större hotell hade köpt in ett antal fristående el-element som de kunde låna ut till särskilt frusna hotellgäster.

Utmaning blev dödshopp

En varm och skön sommarkväll förra året begav sig två yngre män, 20 respektive 24 år, till ett vattenfyllt stenbrott på västkusten för att testa sitt mod genom att hoppa från några höga klippor.

Redan det första hoppet från drygt 15 meters höjd slutade med en tragedi. Den yngre av dem, en extremsportare, träffade vattenytan så hårt att han avled.

Brand bakom braskamin

I samband med utbyggnad och renovering av en äldre villa för nästan 20 år sedan installerades en braskamin.

Då och då eldade familjen i kaminen utan att det uppstod några problem. Men under den senaste vintern, som var ovanligt kall, användes braskaminen mera frekvent.

Brand i villa hejdades - tillbehör till värmepump byts ut

En kvinna var ensam hemma i familjens nybyggda villa på landet.

Plötsligt kände hon att det luktade rök. Samtidigt gick en säkring och strömmen bröts.

Dålig kunskap om risker med aska

Nu har det hänt igen:
Varma rester från kamin tände på altanen.

Brand i trähus

I centrala Jönköping finns en kärna med många mysiga gamla trähus.

Flera av dem har under åren härjats av brand eller rivits av annan orsak, men fortfarande finns många av de gamla kulturhusen kvar.

Exploderade airbagen?

Polisens och räddningstjänstens utredning visar att en bortmonterad airbag eventuellt har exploderat i samband med en brand i en sportbil av typ Mercedes cabriolet.

Dödsolycka i transformatorstation

En man och en kvinna hade lyckats ta sig en i en större transformatorstation som låg på ett industriområde.

Förmodligen var deras avsikt att stjäla koppar från elskenor och kablar inne i byggnaden.

Sista dansen på Cocoanut Grove

En brand som fick stor betydelse för det förebyggande brandskyddet i USA inträffade kvällen den 28 november 1942 i Boston, Massachusetts.
492 människor fick sätta livet till när en brand snabbt svepte genom de överbefolkade rummen av stadens inneställe, nattklubben Cocoanut Grove.

Gasolläckage i fritidsbåt

Ägaren till en ruffad fritidsbåt skulle koka morgonkaffe medan båten låg förtöjd mellan några andra båtar vid en brygga.

För ändamålet använde han ett mindre fristående gasolkök av märke Biltema 2,9 kilowatt. Det försörjdes av gas från en liten engångsbehållare som var placerad under ett lock på köket.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen