Nyhet

– Tror majoriteten får dispens

Majoriteten av de räddningstjänster som sökt dispens kommer få den beviljad.

Det tror Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Hädanefter räknar han med en lokal lösning.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte tänker sitta och hantera 70 nya ansökningar om ett år igen.

Avtalsrörelsen är i full gång och ambitionen är att ett nytt kollektivavtal för medlemmar i Sveriges kommuner, regioner och Sobona-företag blir påskrivet i samband med påskhelgen.

Från fackförbundet Kommunals sida kräver man att arbetstidsfrågorna ska hanteras lokalt mellan fack och arbetsgivare – så även möjligheten att arbeta dygnspass utan dispens.

Johan Ingelskog säger att han är optimistisk.
– Jag utgår från att både vi och motparten känner ett ansvar för svensk räddningstjänst. Vi behöver hitta en lösning som fungerar på lång sikt.

En sådan lösning anser han alltså inte att dispensförfarandet är.
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte tänker sitta och hantera 70 nya ansökningar – det vill säga hela Räddningstjänstsveriges schemaläggningsfrågor – om ett år igen.

I och med beviljandet av dispens för Storstockholm och andra räddningstjänster, har nämnden slagit fast att det är okej att jobba dygnspass under helger, semestrar och övnings- och utbildningsverksamhet – under förutsättning att räddningstjänsterna kan motivera varför.

Enligt Johan Ingelskog är Kommunals bedömning att majoriteten av de räddningstjänster som sökt dispens i år kommer få den beviljad.
– En stor del av ansökningarna liknar Storstockholms. Dessutom har Västervik motiverat att de behöver fortsätta med ständigt dygn, bland annat på grund av ett stort kärnkraftverk i närheten. Då behöver man ha en annan typ av bemanning, så den ansökan beviljades i sin helhet.

Samtidigt beviljades inte Särfs dispens, varför då?
– Deras ansökan var inte utformad på ett sätt som motiverade varför de behövde dygn, bara att de ville ha dygn. Nu får vi se hur deras nya ansökan kommer hanteras i nämnden.

Att så få räddningstjänster fått svar hittills beskriver Johan Ingelskog som ett misslyckande. Nämndens två tidigare ordföranden hoppade av, bland annat på grund av hög arbetsbelastning.
– Det är jättefrustrerande att det dragit ut så på tiden och kritiken är befogad. Vi hade önskat att man skjutit på införandet av regelverket men det ville inte motparten och då fick vi förhålla oss till det. Men min förhoppning är att vi nu ska kunna ha ett betydligt snabbare förfarande i nämnden. Det tycker jag det generella beslutet om dispens för sommaren tyder på.

Johan Ingelskog påpekar att det vilar ett stort ansvar på arbetsmarknadens parter att se till att det finns ett kollektivavtal som både möjliggör en hög svensk beredskap, men också tar hänsyn till lagstiftningen.

Han tycker att Carl-Oskar Bohlins uttalande pekar på en förväntan från regeringen att det ansvaret ska tas.
– Vi tycker att vi har tagit det ansvaret, men hamnade i en lösning där det är centrala parter via en nämnd som beslutar. Fortsättningsvis ser vi att detta hanteras bättre lokalt. Jag är övertygad om att vi kommer hitta en lösning i den här specifika frågan lagom till påsk.

Ministern sände tydligt budskap till parterna

Ja till dygn på sommaren