Reportage

Först kock - sen mottagning

Carina Fritz är sjuksköterska. Hon börjar dagen med att laga frukost till hela lägret.

BUNJ, SYDSUDAN
Det tidiga morgonpasset är självvalt. Carina tyckte kocken Jackson, som jobbade 06-21 sju dagar i veckan, kunde få lite drägligare dagar.

Carina Fritz egentliga uppgift är sjukvårdsansvarig för den svenska personalen. Ett väsentligt ansvar, men inte tidskrävande. Därför släpper hon in hela lägret på sin mottagning.

När en person från en frivilligorganisation fick hjärninflammation följde hon med denne till sjukhuset i huvudstaden Juba, en tripp på ett par dagar, och högsta ansvarige för UNHCR i Sydsudan prisade svenska styrkans flexibilitet.

Svenskarna har framfört att Carina behöver ersättas på två plan när de lämnar lägret. Som stand-in i köket, men framförallt att någon tar över kliniken där sårskador och malaria är de vanligaste skälen till besök.

– Jag har under min period haft sex malariasmittade, varav två allvarligt. Myggsticken här är dödliga om man inte får behandling. Veckan innan vi kom hit var det en kvinnlig läkare som dog av malaria.

Riskerna nonchaleras märkligt nog. Många FN-anställda väljer att inte ta malaria-profylax. I vissa fall för att det är dyrt, i andra fall för att uppdraget är långvarigt och profylax inte bör intas mer än upp till två månader eftersom långvarig konsumtion kan ge allvarliga biverkningar.

– Jag har framfört till FN hur pass dåliga de som smittats av malaria varit, att de måste ta profylax. Men informationen stannar där, det leder ingen vart, säger Carina Fritz.

I en miljö där ett litet sår kan bli en svår infektion, där hygien aldrig kan nonchaleras, är det viktigt att följa regler och rutiner och klara att göra det över längre tid. Styrkeledaren Björn Svärd sträckte upp de boende i lägret när det behövdes.

– Tidigare sprang alla in i köket och lagade sin egen mat. I köket ska bara de vara som jobbar där. Det är en fråga om hygien, men också om att acceptera den mat som serveras, säger han.

Röster från insatsen

 

 

Björn Svärd
brandman, Lund

”Det är sjätte gången jag är med och bygger ett basläger. Det är ganska lugnt här, en avslappnad attityd. Skillnad mot exempelvis Pakistan där jag varit tre gånger. Där hade vi beväpnade vakter hela tiden, vissa dagar fick vi inte gå ut. Vi svenskar är uppskattade för vi behandlar alla lika, oavsett position. Vissa andra har med sig oerhört hierarkiska kulturer. Man får jobba lite primitivt och ta vara på det mesta. Vi har byggt dörrar av emballage, lite halvtaskigt blir det men det fungerar.”

Tord Norrby
elektriker, Karlstad
”Det var lite diskussion om säkerhetsläget i Sydsudan, vilket gjorde mig lite osäker. Men andra som varit här sa att det var lugnt. En del säger att det här är ett av de värsta ställena att åka till. Men det värsta i förhållande till vad? I Pakistan regnade det dygnet runt i fyra dagar, det var inte lätt att jobba då. Det är inom citationstecken kul när man ser att vi gör nytta och flyktingarna i slutändan får det bättre. Det här ger ett annat perspektiv och faktiskt blir man mer motiverad i vardagen när man kommer hem också.”

Björn Johansson
ambulanssjukvårdare, Huskvarna
”Jag tycker om såna här uppdrag, hur primitivt det än är. Det bryter min vardag. Sen är man en del av biståndssystemet, bidrar till hjälpen lite grann. Jag har tidigare varit i Kongo tre gånger, i Tchad och Tanzania och gillar Afrika som kontinent, gillar kulturen överlag. Det är inte bara solen som värmer, man känner även värmen från folket vi möter. Här är vi i ett träskområde med mycket malariamyggor och gott om ormar. Det gör att man oftast går omkring i stövlar, trots värmen.”

Carina Fritz
sjuksköterska, Örebro
”Uppdragen ger mig en kick, energi att jobba när jag kommer hem. Och perspektiv när man ibland möter triviala problem hemma på akuten på sjukhuset. Arbetet här ger självständighet, man får planera för vad vi behöver tänka på, vilka bakterier som kan hota. Man behöver nog ha viss erfarenhet hemma innan man åker ut som ensam sjuksköterska.”

Relaterat

Ett liv på minimum av resurser

FN vill ha fler basläger

Erfarenheter ska tas till vara

Basläger Bunj

  • Byggt för FNs flyktingkommissariats (UNHCR) organisation utanför Bunj i norra Sydsudan.
  • Plats för 50 boende, kontor, möteslokaler, kök, hygienutrymmen, tvättstuga med mera. Ett mindre läger i Jamman kompletterades med elektricitet och några tält.
  • Insatsen påbörjades i juli, överlämnades till UNHCR i slutet av oktober.
  • MSBs insatsstyrka bestod som mest av tio personer, i den ingick styrkeledare, logistiker, lägertekniker, vattenreningsexpert, elektriker och sjuksköterska.
  • Sida finansierade insatsen som var budgeterad till 14,5 miljoner kronor.
  • I regionen finns fyra flyktingläger med cirka 110 000 människor.