Reportage

Ny sökutrustning – Rabiu räddad efter 20 minuter på sjöbotten

Det var nästan osannolikt mycket som klaffade den varma junidagen i somras när Rabiu Rashid plötsligt försvann i Axamobadets mörka vatten utanför Jönköping.

Ett räddningsbefäl i jourbil befann sig på riksväg 40 i närheten när larmet kom.

En ledig brandman på den stimmiga badplatsen förstod att något hänt och började dyka.

Och bland den här dagens tjänstgörande personal på väg från brandstationen fanns den tidigare tävlingssimmaren Emil Gustafsson tillsammans med styrkeledaren Daniel Thell – van vid den nya sonarutrustningen som han själv varit med om att ta fram för sökinsatser utmed exempelvis bryggor. Som nu.

– En utredning visade att de flesta drunkningar vi haft de senaste tio åren har inträffat på relativt grunt vatten. Då klarar vi oss med snorkel och cyklop men har ett siktproblem i dyiga sjöar.

– I ett annat sammanhang kom jag i kontakt med ett företag som arbetar med sonarteknik, vilket ledde till att de byggde ihop en prototyp och visade för oss. Vi provade och bestämde oss för att köpa in den 2021 och satsade runt en halv miljon, berättar han och visar hur det kan se ut på skärmen.

Den brungryniga bilden påminner om ett ultraljud, där en docka (i detta fall) avtecknar sig och kastar långa skuggor.

– Den är inte lättolkad, du får ingen klar bild utan måste lära dig. Dessutom spelar bottenförhållanden in, stockar och annat påverkar bilden, förklarar Daniel.

– Vi har provat drönare som vissa använder, de kan ha gripklor och är bra i eftersöksarbete men vi tycker inte att det går tillräckligt snabbt i livräddningsskedet.

Sonaren, som söker med pulserande ljudvågor, sitter i detta fall på en stång och är ett snabbt alternativ för att göra ett närsök på en brygga eller vid en kaj.

– Hittar vi ingen inom räckhåll får jag sätta mig i en båt och köra vidare.

En solstol var det första man hittade i Axamosjön under de där minuterna. Sonarskärmen låg på bryggan.

Så plötsligt avtecknade sig silhuetten av en kropp precis vid bryggkanten. Rabiu låg på botten fyra meter ner.

Efter att ha räknat på insatstiderna är räddningstjänstens bedömning att han legat under ytan 20-22 minuter, dessutom i badvarmt vatten.

En narkosläkare som anlänt till platsen manade på och ville inte avsluta upplivningsförsöken. Manuell hjärt- och lungräddning pågick hela vägen in till sjukhuset, berättar Daniel.

Resultatet står en kulen kväll i vagnhallen på brandstationen i Jönköping – en levande 16-årig Rabiu Rashid som träffar Daniel Thell för andra gången efter händelsen, de har fikat ihop en gång tidigare.

Rabiu säger att han inte minns något alls från hela den dagen då olyckan inträffade. Men det gör Daniel som blir märkbart påverkad av storheten i situationen.

– Jag kan fortfarande se minnesbilder av hur vi drar upp honom. En hjälplös, medvetslös pojke. Sedan kommer han här och är fullt frisk, det är en jättevarm känsla – väldigt motiverande.

Sonarutrustningen är packad i en väska och klar att använda på någon minut.

Själva huvudet är fäst på en teleskopstång och i de svepande rörelserna kan man se tio meter i beckmörkt vatten, berättar Daniel Thell. Och det är med den högsta upplösningen.

– Men den är helt värdelös om du inte har en bra fridykare, man måste öva ihop sig.

Räddningstjänsten i Jönköping har nu hittat två personer med sonarstången, Rabiu är den första som överlevde.

– Det har gjort ett jättestarkt intryck. Det är otroligt att vi bara haft den i två år och att det blivit ett så lyckat utfall, säger Daniel. Det var så många pusselbitar som föll på plats.

Rabiu Rashid, som ser utrustningen första gången, säger att det känns bra.

– Alla städer borde ha en sådan här, säger han och lägger till det vi alla kan se så tydligt den här kvällen:

– De kan rädda liv!

Rabiu_9068.jpg

Sonarutrustningen behöver kombineras med en bra fridykare, konstaterar Daniel Thell. Foto: Anna Hållams