Reportage

Militären tar över humanitära insatser

Världssamfundets humanitära arbete hotas och riskerar att allt oftare bli en militär uppgift. Det anser Jesper Lund, samordningsansvarig på FN-organet för katastrofbistånd, OCHA.

KARLSTAD
– Det är brist på humanitär närvaro i krisområden, säger Lund.

I Afghanistan och Irak har internationell humanitär hjälp skrämts bort från vissa områden.

Hjälparbetarna är inte längre fredade, de har blivit måltavlor, konstaterar Jesper Lund.

– Stridande parter har förlorat respekten för FN, Röda korset och andra organ. I stället har hjälparbetarna blivit enkla mål som ger stor effekt. Skjuter du en amerikansk soldat i Bagdad har det ingen effekt, men skjuter du en hjälparbetare blir det reaktion.

Där hjälparbetare flytt fältet har i stället militär tagit över det humanitära arbetet. Och det oroar Jesper Lund.

– Gör militären arbetet för sin egen skull eller för de som behöver hjälp. Och vet militären vem som behöver hjälp? Hur ser den på behoven och hur pratar den med kvinnor?

Jesper Lund ser det som att militären hittat en ny nisch när de som vanligtvis skött uppgiften inte vågar sig in i områden.

– Militären gör humanitära jobb i Irak och Afghanistan. Vi kommer att se det i Pakistan och kanske fler länder.

Jesper Lund oroas med andra ord för vilket perspektiv det humanitära hjälparbetet kommer att ha i framtiden.

– Vi har humanitära principer, militären följer militära, politiska principer

Ser du en risk för FN:s framtid när det gäller humanitärt arbete?

– Det är en risk för FN, för MSB, för frivilligorganisationer; det är en risk för alla som jobbar humanitärt. Militären har pengar och det finns en risk att den vill ta över. Vi måste ta tillbaka initiativet.

– Faran är att vi förlorar våra experter, att våra resurser försvinner till militären. I Sverige från Sida till militären.

Kjell Larsson, chef för insatsenheten på MSB, är inte direkt orolig för svensk del.

– Jag upplever inte att militären tar över, i Afghanistan hade vi en bra fördelning. Men internationellt finns militär som agerar annorlunda. Det finns även privata arméer som tagit över inte bara militära uppdrag utan även humanitära frågor och det har skapat frustration inom FN, säger Kjell Larsson.

Finns det en tydlig gränsdragning i Sverige över vad militären ska göra och vad den humanitära hjälpen ska göra?

– Jag har inte sett något dokument, men i praktiken fungerar det hyggligt väl. Vi får inte komma närmare vapnen, då är vår trovärdighet i fara. Däremot kan jag tycka att vi kunde samarbeta mer och närmare under planeringen för en insats.