Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

MSB och Polisen ger råd för skydd vid terrordåd

I samband med årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan släpps en webbutbildning för att höja allmänhetens kunskap kring hur man sätter sig i säkerhet vid ett terrorattentat.

Utbildningen är framtagen i samarbete mellan MSB och Polismyndigheten.

Publicerad: 2021-04-06

De flesta vet i dag hur man sätter sig i säkerhet vid en brand men det är också viktigt att ha vetskap om hur man sätter sig i säkerhet vid andra kritiska situationer, som exempelvis ett terrorattentat.

- Det är viktigt att betona att sannolikheten för att en enskild människa ska råka ut för ett attentat är låg. Men om allmänheten, var och en av oss, kan ta medvetna och kloka beslut vid ett attentat för att sätta oss i säkerhet minskar både skadeutfall och konsekvenserna av ett terrorattentat, säger Jonas Eriksson, som arbetar med säkerhet i offentliga miljöer på MSB.

Råden är:

·         fly – lämna platsen, sätt dig i säkerhet,

·         sök skydd – om du inte kan fly sök skydd på en plats du bedömer är säker och

·         larma – varna andra och larma 112, berätta vad som hänt och var du är.

En annan viktig del i utbildningen är hur vi vid en händelse kan hjälpa andra. Exempelvis hur man känner igen en livshotande blödning och hur man agerar för att hjälpa den som är skadad i väntan på att ambulans hinner fram.

I första hand är utbildningen till för mobiltelefoner och kommer att finnas tillgänglig via Krisinformations mobilapp, där den återfinns under fliken Förbered dig. Utbildningen tar mellan 15-30 minuter att göra.

Det går även att genomföra utbildningen på MSB:s webbplats.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen