Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

”Följ upp vart pengarna går”

Låt civilsamhället blomma – men följ upp vart pengarna går.
Det uppmanar Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS), som anser att Sverige behöver en instans för detta.

Publicerad: 2021-09-28
Magnus Ranstorp vill se ett nytt kunskapscentrum.

Magnus Ranstorp var en av talarna på MSB:s webbinarium om våldsbejakande extremism i Sverige, som ägde rum i augusti.
Under webbinariet framgick att Sverige sticker ut jämfört med våra nordiska grannländer. Miljöerna inom nationalistisk och islamistisk extremism är betydligt större här.
– Radikal-islamismen har fått djupare tentakler i samhällskroppen och det är framförallt finansierat av skattemedel och utländska medel, säger Magnus Ranstorp.

Han pratar om den radikala islamismens ”ekosystem” där bland annat skolor, förskolor/dagbarnvård och föreningar ingår.
– Det är en oerhört lukrativ värld där man utnyttjar friskolesystemet. Vi upptäcker kontinuerligt när vi granskar finansieringen till radikalislamistiska kretsar att de också är extremt aktiva med att hitta föreningsbidrag för läxhjälp, idrottsföreningar och så vidare.

Enligt Magnus Ranstorp handlar mycket om bristen på transparens och han reagerar på att det saknas uppföljning och helhetsbild i många kommuner och myndigheter.
– Skolverket delar till exempel ut mycket pengar till läxhjälp. Samtidigt kan samma föreningar söka bidrag lokalt. Ingen har övergripande koll.

Därför anser han att det behövs ett kunskapscentrum där brottsbekämpande myndigheter kan verifiera vem som står bakom ansökningarna, dit myndigheter och kommuner som inte har resurser eller kunskap, kan vända sig.
– Staten måste sluta betala ut bidrag till organisationer som motverkar demokratin, och kommunal bidragsgivning måste kombineras med adekvat revision, uppföljning och utvärdering. Om man delar ut skattepengar ska man också begära en noggrann granskning. I andra länder kräver man uppföljning och utvärdering. Det är egentligen bara sunt förnuft.

Maria Hansen
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen