Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

70 miljoner till sju kommuner för insatser mot naturolyckor

Sju kommuner fick under 2020 bidrag på drygt 70 miljoner för insatser mot naturolyckor.

Publicerad: 2021-02-23

Arvika kommun som gjort omfattande insatser mot översvämning, och de senaste åren fått runt 90 miljoner, fick för 2020 31,8 miljoner.

För insatser mot översvämning fick Arboga 18,6 , Härryda 7,3 och Vansbro 3 miljoner kronor.

För skydd mot ras och skred fick Orust 7,9 miljoner, Lerum 1,2 och Sollefteå drygt 600 000 kronor.

— Både Arvika och Vansbro har byggt omfattande översvämningsskydd. Orust har fått bidrag för att skredsäkra de centrala delarna av Henån. Vi ser generellt att översvämningsprojekten är dyrare jämfört med åtgärder som skyddar mot ras och skred. säger Erik Bern, enheten för arbete med naturolyckor och beslutsstöd på MSB.

Det är bara kommuner som kan söka statligt bidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Bidrag kan ges för genomförda åtgärder eller för planerade.

— Klimatförändringarna påverkar samhällets robusthet och vi behöver anpassa oss till det. Att förebygga effekterna av ökade vattenflöden är också en del i att bygga en bättre beredskap mot olyckor och kriser.

Utöver de drygt 70 miljoner som fördelade MSB till kommuner fick länsstyrelserna drygt 4 miljoner kronor till deras arbete enligt översvämningsförordningen

Ansökningsperioden för 2021 har öppnat och senast den 1 augusti måste ansökningar vara inskickade.

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen