Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Mera pengar – totalförsvaret haltar anser MSB och SKR

Mera pengar.
En avgörande faktor för att få ett fungerande totalförsvar. Det är SKR och MSB överens om.

Publicerad: 2019-12-16
Gunilla Glasare, SKR, konstaterade att förestående ekonomisk kris kräver pengar från staten om den civila sidan ska klara sin del av totalförsvaret. Foto: THOMAS HENRIKSON

Totalförsvaret bygger på att militärt och civilt försvar hakar i varandra och går i takt.

Parallellitet, säger MSBs generaldirektör Dan Eliasson.

– Det politiska systemet har kommit på att vi ska pytsa in rejält med pengar i det militära. Det tycker nog de flesta är relevant. Men om vi inte har mediciner, transporter, energi – då haltar det. Försvarsmakten är inte starkt själv, vi behöver också ett starkt civilt försvar. Vi måste ha parallellitet, sade Dan Eliasson.

Den parallelliteten finns inte i dag, anser Eliasson.

– Absolut inte. Försvaret ligger långt före övriga samhället när det gäller finansieringsfrågor. Men för ett robust helhetssystem är parallellitet oerhört viktigt och då måste finansiering gå hand i hand.

Eliasson listade tre P som vägledande i utvecklingen av säkerhetsfrågor, förutom pengar och parallellitet även passion.

– Du måste tro på det du gör, ha passion. Nu tycker jag samtliga aktörer i Sverige visar energi för säkerhetsfrågorna.

Mot slutet av diskussionen lade Eliasson till ett fjärde P – perspektiv.

– Det är viktigt att lyssna på andra. Man har en egen bild utifrån sin verksamhet, men det är viktigt att inse att även andra har rätt. Då blir det synergier.

Gunilla Glasare, avdelningschef för tillväxt och samhällsbyggnad på SKR, (Sveriges kommuner och regioner) konstaterade att det var tur att arbetet med civilt försvar började för några år sedan, innan kommunerna fått stora ekonomiska problem.

– Vi får en ekonomisk kris. Fler äldre ska tas om hand, yngre ska utbildas. Våra medlemmar kommer behöva koncentrera sig på kärnverksamheten. Vi går in i en situation som vi kommer att ta oss ur, den varar inte för evigt – men ett antal år framöver, sade Gunilla Glasare.

Krav på att stärka civilt försvar måste sättas i sammanhang med utmaningen att överhuvudtaget klara kärnverksamheten, poängterade Glasare

– Vi kan inte bortse från det, måste lyfta blicken mot vad det handlar om. Pengar.

Gunilla Glasare anammade också uttrycket parallellitet, att verksamhet behöver gå i takt.
– Vi kanske även kan tänka det när vi pratar statligt, regionalt och kommunalt.

Fotnot: SKR är tidigare SKL, står för Sveriges kommuner och regioner.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen