Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Finland stänger av Ryssland från Barentssamarbetet

Finland har stängt av Ryssland från Barentssamarbetet.
Det innebär bland annat att Ryssland inte finns med i Barents Rescue i höst – om övningen blir av.

Publicerad: 2022-04-27

Det är naturligtvis invasionen av Ukraina som fått Finland, just nu ordförandeland i Barentsrådet, att ta beslut om att suspendera Ryssland.

- Det känns som en rimlig och naturlig följd, säger Henrik Larsson, MSB, som är medlem i arbetsgruppen för räddningssamarbete.

På finska utrikesministeriets webbsida kan bland annat läsas att i ljuset av Rysslands uppenbara brott mot internationell rätt och principerna och målen för Barents Euro Arctic-rådet, finns inget annat val än att avbryta verksamhet som involverar Ryssland i det euroarktiska Barentssamarbetet.

Barentsrådets ansvar involverar en rad områden, bland annat utbildning och forskning, kultur, turism, miljö och räddningssamarbete.

Inom räddningssamarbetet genomförs Barents Rescue vart tredje år. I september ska Bodö i Norge stå värd, i så fall bara med Sverige och Finland som gästande länder.

Norge, som också är ordförande i kommittén för räddningssamarbetet, väntas inom kort ta beslut om övningen ska genomföras eller ej.

PER LARSSON
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen