Nyhet

Brandman var Sveriges sjukaste covidpatient

Brandmannen Kent Östling var ett dygn från döden och har kallats Sveriges sjukaste covidpatient.

"Jag hoppas min historia
skrämmer folk till
att följa restriktionerna"

När den här intervjun görs har det gått åtta månader sedan Luleåbon Kent Östling insjuknade. Diafragman är fortfarande halvförlamad, han har ärr på lungorna och hjärtat, nervskador i benen och saknar smak- och luktsinne. En del skador kan läka, andra är permanenta.

– Jag känner mig som en skadeskjuten kråka. Vissa dagar är jag 50-60 procent av mitt forna jag, andra dagar bara 20 procent, berättar han.

För egen del kände sig Kent inte särskilt orolig för pandemin. Han var 47 år, vältränad och utan underliggande sjukdomar.

Den 22 mars drabbades Kent plötsligt av feber och snart steg temperaturen till 41 grader. Han orkade varken äta eller dricka. Eftersom han saknade andra symptom på corona dröjde det nio dagar innan han blev inlagd – då med andningsproblem, svår lunginflammation och bekräftad covid-19.

Trots vård med respirator på intensivvårdsavdelningen i Piteå, blev Kent snabbt sämre.

– När de bedömde att jag hade mindre än ett dygn kvar att leva flög de mig till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Tack vare att jag var i god form kunde de koppla mig till en ecmo, en maskin som syresätter blodet utanför kroppen när lungorna inte klarar det. Det var min sista chans.

Sammanlagt var Kent kopplad till ecmon i 35 dygn och till respiratorn i 61. I tre veckor låg han nedsövd. Han minns ingenting alls från 1 april till 11 maj.

När ecmon kopplades ur hade han inte duschat eller sett sig i spegeln på flera månader. Vågen visade minus 28 kilo och spegelbilden var spökligt grå. Vid utskrivningen från sjukhuset i juni behövde Kent både syrgas och rollator.

Varför han blev så sjuk är ett mysterium. Det är en av anledningarna till att han ställer upp i media, för att göra folk medvetna om att vem som helst kan drabbas hårt.

– Jag hoppas min historia skrämmer folk till att följa restriktionerna. Det går inte att skylla på att Sverige varit för slapphänta, det är upp till oss att följa restriktionerna, allt annat är oansvarigt. Jag hade säkert varit lite slapphänt själv om jag inte blivit sjuk, men nu när jag vet vilket helvete det är vill jag göra allt för att varna andra.

Kent har för närvarande antikroppar men tycker det känns oroväckande att höra om mutationer av viruset. Dessutom är han så svag att även en lindrigare infektion är farlig. Han träffar varken sina föräldrar eller äldsta dottern som flyttat hemifrån.

– Jag sa till mina yngre barn häromdagen att vi får facetimea med Tomten i år. De köpte det, barn är anpassningsbara. Det är som det är i år och det får ta den tid det tar.

Däremot har Kent börjat jobba lite lätt på brandstationen i Luleå igen. Han ingår inte i ordinarie utryckningsstyrka men går med sitt skiftlag på deltid. Arbetskamraterna är ett stort stöd.

– Det är guld värt. Jag är öppen och erkänner att vissa dagar är skit. Vid ett larm på första passet kom jag på mig själv med att inte vilja flåsa som jag egentligen behövde. Då tänkte jag "vad håller jag på med? Alla vet att jag har varit sjuk och inte är återställd än".

Värst är den mentala biten. Han längtar efter "den gamla Kent" och äter medicin för att hantera depressionen.

– Jag brukade vara så stark, tränad och nästintill odödlig. Nu känns det som jag har vaknat upp i fel kropp. Men det absolut värsta är att min sjukdom drabbat hela släkten. Mentalt har de haft det lika jobbigt som jag.

Dina mål var att slippa syrgasen och att dansa med din fru. Nu har du gjort det – har du satt upp nya mål?

– Återhämtningen går såpass sakta att jag försöker att inte sätta upp nya mål just nu. Men att vara på jobbet ger mig hopp om att delvis kunna fortsätta som brandman. Annars skulle jag kunna tänka mig att utbilda andra – eller kanske föreläsa om mina erfarenheter av corona, vem vet.

Kent Östling flygs till Karolinska

När Kent Östling bedömdes ha mindre än ett dygn kvar att leva flögs han      till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Där kopplades han till en maskin som syresätter blodet utanför kroppen när lungorna inte klarar det. Foto: Privat