Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Det finns inga genvägar

När MSB startade för snart åtta år sedan hade planeringen av civilt försvar legat i träda länge, risken för att säkerhetspolitiska spänningar skulle leda till krig i vårt hörn av världen betraktades som minimal.
Men Sverige är i ett nytt säkerhetspolitiskt läge och vi behöver växla upp vår beredskap.

Om att hålla huvudet kallt

När Häglaredsmasten utanför Borås rasade spreds nyheten vida i världen. Ungefär samtidigt inträffade flera it-störningar i samhällsviktig infrastruktur: biljettbokningen på SJ, flygledningen hos Luftfartsverket och SOS Alarm.

Ansvar, samverkan, handling

När detta skrivs pågår slutspurten i arbetet med det uppdrag regeringen gav MSB i efterdyningarna av skogsbranden i Västmanland, i augusti 2014; att sålla ut lärdomarna ur 26 utredningar och utvärderingar. Strukturera, sortera, men också förankra lärdomar och slutsatser.

Det nya Sverige

Om jag blickar bakåt ser jag tre tydliga utmaningar som vi inte såg lika tydligt för två år sedan.

Alan Kurdi

Ibland sker saker som för alltid förändrar världshistorien och ibland ser vi att det händer, när det händer. Mordet på Kennedy. 9-11-attackerna 2001. Murens fall. Bilden på en drunknad treåring på en sandstrand vid Medelhavet, 3 september 2015.

Kall vår i en orolig värld

Det har varit en ovanligt kall vår, i alla bemärkelser. Vårens sista nummer av Tjugofyra7 speglar delvis det:
MSB har finansierat ett antal forskningsprojekt för att fördjupa vår kunskap om sociala risker. En konsekvens av ökad social risk är rekryteringen av svenska ungdomar till terrorgruppen IS.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen