Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Svårt hantera konstruktionsbränder

Den öppna spisen var nyinstallerad, med bygglov och efterföljande besiktning.
Ändå uppstod brand i intilliggande byggnadskonstruktion.

Publicerad: 2020-03-24

Orsaken var bristande brandavskiljning mellan eldstad och närliggande innervägg.

Tack vare brandvarnare/brandlarm kopplat till vaktbolag, upptäcktes branden och en släckinsats kunde ta vid, vilket bidrog till att mycket kunde räddas.

Omfattande skador - stor insats

Så kallade konstruktionsbränder är något som räddningstjänsten då och då ställs inför. Det är bränder som uppkommer eller sprider sig vidare inne i en byggnadskonstruktion. I trossbotten, golvbjälklag och innerväggar i en byggnad uppförd i brännbart material.

Det är bränder som ofta upptäcks senare och samtidigt är svårlokaliserade och svårsläckta.

Om byggnaden är äldre och dessutom påbyggd i olika steg försvåras ofta släckningsarbetet.

För räddningstjänsten är dessa typer av bränder ofta stora utmaningar. Förutom att initialt säkerställa att ingen person skadas, följer ett ofta omfattande arbete med att hitta själva branden.

Sedan gäller det att finna bra metoder för att släcka och slutligen säkerställa att ingen glödbrand finns kvar. Det är lätt att hamna i en katt och råtta lek, där man hela tiden jagar branden framför sig.

Ofta kräver denna typ av insats att snabbt få en god bild över hur konstruktionen är uppförd och sedan våga ta till lite extra innan man sätter in släckåtgärder. Parallellt med detta hela tiden överväga vad som går att göra i förväg om det värsta ändå skulle ske, om man inte får koll på branden och den utvecklar sig till en större, omfattande brand.

Mattias Sjöström

Läs mer

Vi har tidigare skrivit om bränder som är närbesläktade med detta fenomen:

Bränder som uppkommer genom vagabonderande strömmar. Då elektricitet tar annan väg än vad som avsetts och i samband md detta startar bränder inne i en byggnadskonstruktion.

Flera brandhärdar när strömmen tog olika vägar

Bränder som börjar exempelvis i ett kök och sedan sprider sig vidare via ventilationskanaler eller otätheter till själva byggnadskonstruktionen. Här är det lätt att missa brandspridningen om det avslutande arbetet med kontroll av brandspridning inte sker väldigt noggrant.

Övertro på värmekamera?

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen